Landmand opfinder ukrudts-stribe: Nu har den bredt sig til hele landet

Ideen om faunastriber til gavn for naturen opstod for fire år siden. Nu kan det blomstrende ukrudt opleves flere steder i Danmark.

Det er landmanden Jens Simonsen har der fået ideen om faunastriberne. Siden har ukrudtet spredt sig til hele landet.
Det er landmanden Jens Simonsen har der fået ideen om faunastriberne. Siden har ukrudtet spredt sig til hele landet.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Mest af alt ligner det ukrudt - og i virkeligheden er det også det, det er. Ideen om faunastriberne, der er til gavn for fugle, insekter og vildt, fik Jens Simonsen fra Sinding Nord for Herning i 2015. 

- Vi landmænd vi vil faktisk gerne lave noget til gavn for naturen og vi påtager os med glæde det ansvar, vi også har, lyder det fra Jens Simonsen, der har været landmand i mere end 30 år.

Ideen opstod på et møde i Herning-Ikast Landboforening for omkring fire år siden. Siden ukrudts-ideen opstod har den spredt sig til hele landet. I 2018 blev der sået 110 kilometer blomstrende faunastriber. I 2019 er der kommet 239 flere kilometer til.

- Det havde vi aldrig i vores vildeste fantasi drømt om. Jeg er både glad og stolt over det, siger Jens Simonsen.

- Vi har slet ikke lagt nogen plan for det. Det er bare kommet ud af den blå luft.

Selvom landbruget og Danmarks Naturfredningsforening ikke er kendt for at være de bedste venner, så er naturforeningen i særdeleshed tilpas med landmandens tiltag.

- Ved at plante de her faunastriber, er vi jo med til at hjælpe biodiversiteten, siger Helle Lyng, der er lokalformand i Struer i Danmarks Naturfredningsforening.  

Indtil videre har 250 landmænd betalt 1500 kroner for at få sin egen faunastribe.  

1:39
Indslaget om faunastriberne kan ses lige her.