Ammitzbøll-Bille vil ikke være formand for LA: Nu er Vanopslagh oplagt, mener analytiker

Nyvalgte Alex Vanopslagh ligner pludselig en oplagt kandidat til formandsposten i LA efter en overraskende udmelding fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Alex Vanopslagh kan være en mulig ny formand i Liberal Alliance (arkivbillede).
Alex Vanopslagh kan være en mulig ny formand i Liberal Alliance (arkivbillede).
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Simon Emil Ammitzbøll-Bille afviser, at han vil være partileder for Liberal Alliance.

- I kan godt finde den gule bjælke frem, for jeg ønsker ikke at blive politisk leder af Liberal Alliance, siger han.

Det siger han fredag, i forbindelse med at han sammen med Ole Birk Olesen er mødt op til regeringsforhandlinger med Socialdemokratiet.

- Anders Samuelsens valgnederlag er også mit, og jeg påtager mig det fulde ansvar. Man skal være både døv og blind for ikke at indse, at Liberal Alliance er i en stor krise. Vi har mistet to tredjedele af vores folketingsgruppe, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Liberal Alliance led et stort nederlag ved folketingsvalget onsdag. Her blev regeringspartiet reduceret fra 13 til 4 mandater i forhold til valget i 2015. Det fik torsdag partileder Anders Samuelsen til at gå af, efter at han ikke havde opnået genvalg til Folketinget.

Ole Birk Olesen har også afvist at blive LA's kommende leder.

Henrik Dahl og Alex Vanopslagh udgør de to sidste medlemmer af LA-folketingsgruppen, der skal vælge den nye partileder.

Analytiker: En interessant situation

TV 2s politiske analytiker Hans Redder var til stede på Christiansborg, da Simon Emil Ammitzbøll-Bille ganske uventet meddelte, at han ikke vil være leder af Liberal Alliance.

- Det bliver interessant, hvem der bliver leder, og hvordan samarbejdsklimaet bliver i den lille gruppe, hvor de tilsyneladende ikke er enige. Det er oplagt at tænke på nyvalgte Alex Vanopslagh. Nu er den helt oplagte konkurrent, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, altså ude, siger Hans Redder til TV 2.

Alex Vanopslagh, der netop er valgt ind i Vestjyllands Storkreds, sagde torsdag til TV MIDTVEST at han ikke ville afvise en formandspost.

- Jeg har aldrig været bange for at tage lederskab, hvad end det har været i gymnasiet, i kommunalpolitik, landspolitik eller ungdomspolitik. Og det har jeg sådan set heller ikke nu, sagde han.

Han slog dog fast, at det er noget, der først skal diskuteres internt i partiet.

27-årige Alex Vanopslagh er i forvejen medlem af Borgerrepræsentationen i København. Han er opvokset i Struer og blev valgt til Folketinget i Vestjyllands Storkreds, hvor han fik 3.337 personlige stemmer.

1:39
Alex Vanopslagh sætter overfor TV MIDTVEST torsdag den 6. juni ord på muligheden for at overtage formandsposten.