Nu bliver det måske ulovligt at dumpe paraffin

Kommunernes internationale miljøorganisation glæder sig over udsigten til, at skibe får forbud mod at hælde paraffin i havet.

Ringkøbing-Skjern Kommune har onsdag fjernet en masse små gule klumper, der blandt andet består af paraffin, fra kysten mellem Hvide Sande og Vedersø Klit.
Ringkøbing-Skjern Kommune har onsdag fjernet en masse små gule klumper, der blandt andet består af paraffin, fra kysten mellem Hvide Sande og Vedersø Klit.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Skibe må i dag godt dumpe visse former for paraffin i havet, hvis de bare er 12 sømil (godt 22 kilometer) fra land.

Men det bliver der måske lavet om på.

FNs internationale maritime organisation IMO skal i løbet af 2019 tage stilling til et forslag om at forbyde dumpning af paraffin. Det sker ikke mindst efter pres fra kommunernes internationale miljøorganisation KIMO.

- Paraffin er ikke i sig selv giftigt, men det ser ikke godt ud, når det ligger på stranden, og det kan være farligt for fuglene at æde. Derfor er vi meget glade for udsigten til, at skibene skal skylle deres tanke i havne, der er certificerede til opgaven - i stedet for at dumpe det i havet, siger SF´eren Karsten Filsø fra Ulfborg, der er næstformand i KIMO Danmark.

Paraffin er et olieholdigt produkt, der blandt andet bruges i lys, skocreme, kosmetik og lægemidler. Skibene bruger paraffinen til at rense deres tanke, og der har med tiden været talrige eksempler på, at stoffet herefter ender på vestkysten.

Senest er 30 kilometer af kysten fra Hvide Sande til Vedersø Klit blevet forurenet af en masse små gule klumper. Kommunen mener, at der er tale om paraffin blandet med en form for kemisk stof, og Ringkøbing-Skjern Kommune har derfor aftalt med Naturstyrelsen, at klumperne skal samles op og sendes til det fælleskommunale affaldsselskab.

1:19