Nu bliver det lettere at låne penge til huse på landet

​Det bliver fremover lettere at købe overbelånte huse i landdistrikterne. Tiltaget skal sætte skub i markedet.

Stadil

Et af Danmarks største realkreditselskaber vil nu gøre det lettere for boligejere i yderområderne at komme af med deres bolig.

Fra og med tirsdag ændrer Realkredit Danmark således lånepolitik, så købere kan få lov at overtage gælden i overbelånte ejendomme, hvis de i øvrigt har en robust økonomi.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Konkret betyder det, at potentielle købere kan finansiere de overbelånte huse med op til 95 procent realkreditlån.

- Det gør det muligt at få solgt nogle af de huse, som i dag lider under, at realkreditgælden udgør mere end 80 procent af boligens værdi, siger Carsten Nøddebo, administrerende direktør i Realkredit Danmark, til Finans.

Han lægger samtidig op til et opgør med det eksisterende krav om, at en bolig skal have en god nok kvalitet til at få et realkreditlån svarende til 80 procent af dens værdi.

- Nogle boliger er eksempelvis dårligt vedligeholdt, og vi vil derfor ikke altid kunne give 80 procent realkreditbelåning. Der skal vi være mere fleksible og tilbyde for eksempel 50 eller 60 procents belåning, siger han.

Minister positiv overfor tiltag

Umiddelbart er både Jyske Bank, som ejer BRFkredit, og flere boligeksperter positive over for de nye tiltag fra Realkredit Danmark, som også bliver rost af erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det er et meget stærkt signal fra finanssektoren om, at man tager problematikken seriøst og gerne vil arbejde konstruktivt for at hjælpe boligejerne i landdistrikterne, siger han til Finans.

Han har tidligere anklaget bankerne for at bidrage til landdistrikternes krise ved at lukke for kreditten.

Mandag opfordrede Finanstilsynet også banker og realkreditinstitutter til at gøre det lettere at låne penge på landet.

Realkreditselskaberne har tilsammen lånt knap 400 milliarder kroner ud til boligejere i de pressede landdistrikter. Heraf står Realkredit Danmark cirka for 90 milliarder kroner.

/ritzau/