Nordvestjyder spiser mindst fisk i hele landet

Trods landets største fiskeerhverv er Nord- og Vestjyder dem i Danmark, der spiser allermindst fisk. Københavnere spiser mest.

Fisk er oftere på aftenmenuen i København og nord for hovedstaden end i Nordvestjylland, viser nye tal fra Coops mad-O-meter. Det skriver Samvirke.
    
Omvendt - og i modsætning til, hvad mange måske ville forvente - er der færrest, der spiser fisk i de dele af landet, hvor fiskerierhvervet er størst, nemlig i Nordjylland og Vestjylland.
    
Men det er i virkeligheden slet ikke så overraskende, at det er i og nord for hovedstaden, hvor der bor mange med høje indtægter og lange uddannelser, at duften af fisk oftest stiger op fra komfuret, siger analysechef i Coop, Lars Aarup. Fisk har nemlig fået en helt anden status i dag end den havde tidligere, forklarer han. 

Fisk er blevet rigmandsspise

- Historisk set har fisk bevæget sig fra at være en fattigmandsspise til at være en rigmandsspise. I dag er det de mest velhavende og veluddannede danskere, der spiser mest fisk, siger han til Samvirke.
    
Tallene fra Coops mad-O-meter viser netop, at indtaget af fisk stiger med længden af uddannelse.
    
En anden forklaring på, hvorfor fisk er hot i storbyen, er, at spisen passer godt ind i tidens herskende madtrends, forklarer Lars Aarup.

 
- Det er de rigtige fedtstoffer, og så er det en let spise. Vores kost går generelt i en lettere retning. Mindre stuvning, mindre margarine, mindre hakket oksekød og mere kylling og fisk, siger han til Samvirke.
    
De tendenser har ikke slået igennem på samme måde i Nordjylland og Vestjylland, hvor landets største fiskerihavne ligger. Kommer man bare lidt væk fra havnene og ind i landet, har fisken ikke formået at vippe grisekoteletten ned af middagstallerkenen, forklarer analysechefen.
  

Her spiser de mest fisk: