Nordsmark har klædt mænd på i 108 år

Tilbuddene hos herretøjsbutikken Nordsmark i Vemb har gennem tiderne lokket kunder til fra nær og fjern. I dag er der blevet langet tøj over butikkens disk i 108 år.

8:51
Her kan du se hele programmet om tøjbutikken Nordsmark i Vemb.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

I gennemsnit går der ikke mere end et par minutter, før livviden er målt, og kunderne er sendt i prøverummet. Sådan har det altid været hos Nordsmark i Vemb, og sådan er det endnu.

- Vi vil jo gerne give folk en god service. Vi ekspederer folk, og så får de forhåbentlig det tøj, de er kommet efter, siger indehaver Bente Olsen. Hun var selv i lære i butikken i 1989 og har været der lige siden.

På en almindelig dag er der en syerske og otte ekspedienter på plads i butikken. Ib Lauridsen har rekorden i at være ansat længst tid - han har været i Nordsmark i 43 år. Søde chefer, gode kolleger og herlige kunder får skylden for det.

- Jeg fik faktisk min læreplads her, da jeg var otte år gammel. Jeg var herinde og handle med mine forældre, og der spurgte min far Hr. Nordsmark, om han kunne bruge sådan en som mig, siger Ib Lauridsen, der er ekspedient hos Nordsmark.

0:25
Teddy Poulsen fra Balling er en af de mange tilfredse kunder, som gerne lører langt for en god varer og god service. Han kører til Nordsmark for at handle to gange om året.

Selvom årene er gået, så er der meget, der ikke er forandret. Det, der betyder noget for butikken, er, at de har et stort varelager.

- Vi holder fast i de gamle traditioner, som for eksempel at de varer, vi har i butikken, de er i massevis. Inventaret går vi ikke så meget op i - det skal bare kunne bære en masse varer, siger Ib Lauridsen.

Konerne er mere end velkomne

Butikkens kunder er som regel over fyrre år, og de er både lokale og langvejs fra. Men de fleste kommer med køb for øje, og har de konerne med er kun en fordel - så bliver der nemlig solgt lidt ekstra.

- Det er sjovt, for hvis de kommer alene og handler, så har de en vission om, hvad det er, de mangler og skal have. Hvis lillemor er med, kan det godt tage lidt længere tid, for hun vil gerne se lidt mere. Men der er også den fordel, at hun måske kan få lidt mere med dem. Så vi er glade for, når de kommer begge to, siger Ib Lauridsen.

Herretøjsbutikken i Vemb har eksisteret i 108 år og har haft fire ejere. Indtil fornylig hed den Nordsmark & Co, men i 2015 forsvandt Co'et, da Bente Olsen blev eneejer.