Nordjyske kvinder blev ikke undersøgt for kræft til tiden

Fungerende sundhedsminister kalder det uacceptabelt, at nordjysk region ikke har undersøgt kvinder til tiden.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Over 500 kvinder i Nordjylland har ventet længere, end loven foreskriver, på en opfølgende undersøgelse efter en screening for brystkræft. Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

Efterfølgende har det vist sig, at 56 af kvinderne har fået konstateret kræft eller forstadier til kræft.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) kalder det "uacceptabelt", at de nordjyske kvinder ikke er blevet undersøgt inden for to uger, som loven kræver.

- Det er desværre ikke første gang, at vi ser, at en region ikke er tilstrækkelig opmærksom på ventetidsgarantien for patienter, der kan have kræft, siger Karen Ellemann i en kommentar.

Reglerne siger, at regionen skal tilbyde en dato for forundersøgelse senest to uger efter, at der er opstået mistanke om kræft i forbindelse med en screening for brystkræft.

Men det krav er ikke blevet opfyldt af Region Nordjylland, for så vidt angår 519 kvinder. De blev i stedet undersøgt med en forsinkelse på op til 53 dage.

Overskridelsen er sket i perioden fra 1. maj 2014 til og med 10. februar 2017.

De forsinkede undersøgelser skyldes ifølge Region Nordjylland en fejltolkning af reglerne.

- Der er tale om en meget beklagelig fejlfortolkning, som vi blev opmærksom på i januar, efter at det kom frem, at der har været en lignende sag i Region Syddanmark, forklarer regionsrådsformand Ulla Astman (S).

I januar i år kom det frem, at 811 kvinder i Region Syddanmark ikke var blevet undersøgt til tiden. 138 af dem har efterfølgende fået konstateret brystkræft.

- Det vi først og fremmest har gjort er at tage hånd om de berørte kvinder, informere dem om fejlen og om klagemulighederne, siger Ulla Astman.

Hun kan ikke vurdere, om de forsinkede undersøgelser har betydet en mere fremskreden udvikling af kræft hos de 56 kvinder end ellers.

- Det er en faglig vurdering, jeg ikke kan foretage. Men det må man vurdere på i forhold til eventuelle klagesager, der måtte komme, siger Ulla Astman.

Sundhedsstyrelsen har tidligere præciseret reglerne over for regionerne og vil nu gøre det igen.

- Jeg vil opfordre dem (regionerne, red.) til at sætte sig grundigt ind i reglerne, så vi ikke kommer til at se tilsvarende sager fremover, siger Karen Ellemann.

Hos Kræftens Bekæmpelse ser man med stor alvor på de forsinkede kræftundersøgelser.

- Kræft er en akut sygdom, og det er afgørende, at der handles hurtigt, hvis der er mistanke om kræft.

- Det er også derfor, at vi har kræftpakker. Alle er enige om, at tid er en faktor i forbindelse med behandling af kræft, siger overlæge Ulla Axelsen.