Nordisk mesterskab i drageflyvning

Fra den 24. til 30. maj afvikles det nordiske og danske mesterskab i hanggliding med 20 piloter fra 5 forskellige lande.

drageflyv.jpg

For første gang i 12 år har nogle af de bedste hangglider-piloter i Norden sat hinanden stævne for at afgøre det nordiske mesterskab. Ud over piloter fra Sverige, Norge og Danmark, deltager også piloter fra Schweiz og Holland i det åbne mesterskab.

En af de mest erfarne piloter på det danske landshold er Flemming Lauridsen fra Ikast, som har fløjet hanggliding siden 1988 og deltaget i konkurrencer de sidste 24 år. Mange af dem i udlandet rundt om i Verden. Men konkurrencen bliver hård dette år.

- Ud over at vi har mange dygtige piloter med fra Danmark, så har vi deltagere fra bl.a. Holland, som er placeret rigtigt højt på verdensranglisten. I modsætning til f.eks. normændene er hollænderne vant til at flyve i et terræn, der minder meget om det, vi har i Danmark. De flyver nærmest på hjemmebane her, siger Flemming Lauridsen i en pressemeddelelse.

Konkurrence i hanggliding foregår efter stort set samme mønster som kapsejlads. Der bliver tilrettelagt en bane med vendepunkter i landskabet, som afhængig af vejret, typisk er 50-100 km lang. Hver pilot flyver med GPS, så han eller hun kan navigere til vendepunkterne, og man kan se, hvor piloterne flyver.

Hanggliding, også kaldet drageflyvning, er en ekstremsport inden for friflyvning, hvor der flyves uden motorkræft. Piloterne bruger de termiske opvinde og svæver ligesom et svævefly, men styrer ved hjælp af kroppens vægt. I Danmark er der ca. 300 hangglider-piloter.