Nørd ved et tilfælde: Niels blev naturfotograf på en løbetur

For Niels Vejsgaard var det tilfældighedernes spil, der fik ham til at kaste sig ud i naturfotografi. Nu har han flere udstillinger på CV'et.

For Niels Vejsgaard fra Herrup var det tilfældigheder, der fik ham til at kaste sig naturfotografi som en hobby.
For Niels Vejsgaard fra Herrup var det tilfældigheder, der fik ham til at kaste sig naturfotografi som en hobby.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Når Niels Vejsgaard tager ud i naturen, så bliver han der gerne så længe som muligt.

- Jeg kan sagtens gå ti kilometer på en almindelig tur, fortæller han.

De mange timer udenfor bruger han på at fotografere dyr og fugle, og han gør alt, hvad han kan, for at få andres øjne op for alt det, naturen har at byde på.

- Man bliver helt høj og man glemmer faktisk alt omkring sig, vil jeg sige. Nu prøver jeg bare at brede det lidt ud og få andre til at opdage, hvad der er lige uden for døren, siger han.

Niels Vejsgaard prøver også at fange små, sjove øjeblikke i naturen. Her er det et egern, der vinker.
Niels Vejsgaard prøver også at fange små, sjove øjeblikke i naturen. Her er det et egern, der vinker.
Foto: Niels Vejsgaard / Privatfoto

Fra løbetur til fotonørd

Niels Vejsgaard bor i den lille by Herrup nordøst for Holstebro. Han er uddannet autoelektromekaniker og arbejder som tekniker og udvikler, men hans helt store passion er naturfotografi. Men selv om hobbyen nu tager mange af hans vågne timer, så begyndte interessen ved et tilfælde.

- Jeg var begyndt at løbe, og så blev jeg lidt træt af kun at løbe på asfalt, så en dag slog jeg et smut væk fra vejen og løb rundt om Stubbergård Sø. Det blev til en lidt lang tur, for jeg kom jo til at stoppe op og tage nogle billeder med min mobiltelefon undervejs, og så har det egentlig bare udviklet sig derfra, fortæller Niels Vejsgaard.

Hans ambitioner voksede hurtigt, og han har for længst byttet mobiltelefonen ud med adskillige spejlreflekskameraer, objektiver og et bjerg af andet fotoudstyr.

- Man kan sagtens sige, at jeg er en nørd. Både en naturnørd, men også en nørd med udstyr. Det er jo legetøj for mig, griner han.

En tårnfalk holder øje med sit bytte.
En tårnfalk holder øje med sit bytte.
Foto: Niels Vejsgaard / Privatfoto

Den største naturoplevelse

Selv om arsenalet af udstyr til stadighed bliver udbygget, så er det helt centrale for Niels Vejsgaard stadig naturoplevelserne, og det er der flere årsager til.

- Man løber aldrig tør for motiver herude. Der er altid noget nyt, og som årstiderne skifter, så er det faktisk nyt hele tiden. Og så bruger jeg det til at tage et pusterum væk fra hverdagen. Når man har rendt rundt herude i et par timer, så er tavlen visket ren. Så er computeren genstartet, kan man sige.

Han kan komme i tanke om mange store oplevelser i den danske natur, men der er alligevel én, som han husker lidt tydeligere end de andre.

- En af de største naturoplevelser stødte jeg på lige her i området ved Stubbergård Sø. Det var en dag, hvor jeg var færdig med at fotografere, og det var egentlig for mørkt til at fotografere mere. På vej tilbage til bilen så ser jeg helt tilfældigt en skovhornugle. Det var helt uventet og meget specielt. Jeg har haft mange andre gode oplevelser som for eksempel en sort stork ved Vejlerne eller ellekragen i Nationalpark Thy, men der har jeg vidst, hvad jeg skulle fotografere. Det giver noget ekstra, når tingene opstår ved en tilfældighed, fortæller Niels Vejsgaard.

En af de største naturoplevelser for Niels Vejsgaard var at fange billedet her af en skovhornugle.
En af de største naturoplevelser for Niels Vejsgaard var at fange billedet her af en skovhornugle.
Foto: Niels Vejsgaard / Privatfoto

Det er sjovest at dele med andre

Niels Vejsgaards billeder har været udstillet flere gange, men at det overhovedet er sket, er en lige så stor tilfældighed som starten på hans fotokarriere. Han havde fået trykt et par motiver på lærred, og det blev opdaget af folk i lokalområdet. Derfra var der ikke langt til en udstilling i det lokale kulturhus i Herrup, og siden da har udstillingen også været vist frem i Borbjerg.

- Det er en ting, at billederne ligger på computeren, men det er lidt sjovere at få dem op at hænge, hvor andre også kan få fornøjelse af dem, siger Niels Vejsgaard.

Hans strategi har simpelthen været at gribe mulighederne, når de er dukket op - om det så er at fotografere en uventet fugl eller sige ja tak til en udstillingsmulighed. Det handler om at være klar, når tingene sker, og i naturen kræver det faktisk kun én ting: God tid og mange kilometer i benene.

- Det er bare at gå ud og være der længe nok, så skal oplevelserne nok komme, lyder rådet fra Niels Vejsgaard.

En rævehvalp fotograferet ved Feldborg.
En rævehvalp fotograferet ved Feldborg.
Foto: Niels Vejsgaard / Privatfoto

Du kan se mere om Niels Vejsgaard i programmet Seernes Billeder på TV MIDTVEST i aften klokken 19.55 eller lige her:

28:56
Vi er taget ud for at se, hvilke klip I gemmer på jeres telefoner og for at høre historierne bag. Derudover skal vi også se, hvad børnehavebørn filmer, når de får et par telefoner at lege med en hel dag. Og så skal vi mødes med en inkarneret naturfotograf.
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST