Nepalesiske studerende i knibe

To studerende fra Nepal er havnet i økonomiske problemer. De har misforstået reglerne for, hvilke ydelser de får. Nu er Venligboerne kommet til undsætning.

22-årige Roshan Dorjelama mangler et arbejde, så han kan blive i Danmark og færdiggøre sin uddannelse på erhvervsakademiet Dania.
22-årige Roshan Dorjelama mangler et arbejde, så han kan blive i Danmark og færdiggøre sin uddannelse på erhvervsakademiet Dania.
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

To nepalesiske studerende fra Viborg er kommet i en økonomisk klemme. De studerer marketingsøkonomi og it-teknologi på erhvervsakademiet Dania, men de har ingen penge eller nogen stor indtægt.

Som ikke-EU studerende modtager de nemlig ikke SU. Da de kom til Danmark i august sidste år, havde de misforstået reglerne for, hvilke ydelser de ville modtage fra den danske stat. På grund af de økonomiske trængsler måtte de hurtigt sige deres lejligheder op.

Pludselig stod Roshan Dorjelama på 22 år og hans medstuderende uden tag over hovedet og uden arbejde. Heldigvis for dem kom den lokale afdeling af Venligboerne i Viborg til undsætning og hjalp med at finde gratis husly hos private.

De to nepalesere kæmper nu for at færdiggøre deres uddannelse på erhvervsakademiet Dania, men det er umuligt uden et job og penge. Et semester koster dem op mod 45.000 kroner, og de låner begge penge af deres forældre ii udlandet.

På jagt efter job

Heldigvis for de to nepalesere hjælper Venligboerne nu også med jobjagten, så de kan forsørge sig selv, blive i Danmark og færdiggøre deres uddannelse.

Jeg vil blive og kæmpe for at få en uddannelse

- Hvis der ikke er et job til mig, bliver det hårdt. Så får jeg ikke mad på bordet, og så må jeg tage tilbage til Nepal, men det vil jeg ikke. Jeg vil blive og kæmpe for at få en uddannelse, siger Roshan Dorjelama.

I dag var han ude på gaden for at dele plakater ud, hvor han søger et job. Det er på baggrund af råd fra Venligboerne. 

Roshan Dorjelama håber på, at han kan få et job og dermed færdiggøre sin uddannelse. Der er nemlig en god grund til, at han i første omgang valgte at forlade Nepal til fordel for Danmark.

- Jeg valgte at flytte til Danmark og studere, fordi vi i Nepal ikke har praktiske uddannelser. Hele uddannelsessystemet er meget gammeldags, siger Roshan Dorjelama.

Det er hans plan at læse i Danmark i to år. På erhvervsakademiet Dania går der lige nu 26 studerende fra ikke EU-lande, der er rekrutteret fra hele verden.