Nej tak til udgangsforbud

Asylcentre kan fremover give udgangsforbud til kriminelle flygtningebørn, hvis det står til politikerne - men den er de ikke med på i Thisted Kommune.

Asylbørn
2:10
Kriminalitet skal forebygges ved at skabe en struktureret hverdag med fokus på pædagogik og undervisning.

 Politikerne på Christiansborg varsler flere værktøjer og udgangsforbud til uledsagede unge, der begår kriminalitet. Men i Thisted Kommune savner de ikke flere sanktionsmuligheder.

- Hvis jeg skulle til at bure vores drenge inde, så arbejder jeg her ikke mere.

Så kontant er udmeldingen fra Joan Fuglsang Dahlgaard, som er pædagogisk medarbejder ved Børnecenter Vestervig. Hun arbejder med nogle af de 130 mindreårige asylansøgere, som er kommet til Danmark uden en voksen.

- Jeg gider ikke at være fængselsbetjent, det er ikke mit pædagogiske arbejde, siger hun. 

Vil ikke optrappe konflikter

For kommunens borgmester er udgangsforbud heller ikke en mulighed. 

- Det at spærre inde, det trapper jo bare konflikterne op. Så som udgangspunkt vil jeg helst, at det er med den daglige pædagogik og struktur i dagligdagen, vi løser opgaven, siger borgmester i Thisted Kommune Lene Kjelgaard Jensen (V). 

Med politikernes nye udspil kan kommunerne ellers fremover ty til strammere sanktioner over for de mindreårige flygtninge, der begår kriminalitet. Men i Thisted Kommune har de drevet børnecenter i Vestervig siden 2010 - og i ingen af de år har de savnet at kunne udstikke udgangsforbud til kommunens unge asylansøgere.

- Vi vil gerne skabe resultater med fokus på struktur, pædagogik og undervisning. Vores unger ved lige præcis, hvornår det ringer ind, hvornår det ringer ud, hvordan de skal opføre sig i undervisningen. De har samme pladser, samme lokaler og de samme lærere hver eneste dag, Det giver dem simpelthen en tryghed, der gør, at de kan udvikle sig stille og roligt, siger Manuela Støvlbæk, der er dkoleleder på Børnecenter Vestervig .