Kommuner om minimumsnormeringer: Nej tak

Udvalgsformænd fra landsdelens kommuner er ikke enige med de tusindvis af demonstranter, som i går gik på gaden med et krav om minimumsnormeringer i dagtilbuddene.

Billeder fra lørdagens demonstration i Viborg.
Billeder fra lørdagens demonstration i Viborg.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Lørdag gik flere tusinde af demonstranter på gaderne rundt omkring i Danmark for at kæmpe for flere pædagoger i dagtilbuddene. Demonstranterne krævede, at politikerne indfører minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehave.

Det betyder, at de vil have, at der skal være én voksen, hver gang der er tre børn i vuggestuerne og én voksen til seks børn i børnehaverne. I dag reagerer udvalgsformænd fra tre forskellige midt- og vestjyske kommuner på, hvad de mener om kravet om minimumsnormeringer.

- Jeg kan sagtens se meningen med flere hænder i dagtilbuddene, men jeg synes, at minimumsnormeringer er et dårligt værktøj at bruge. Det giver en ufleksibilitet. Vi ved ikke, hvornår børnene kommer, og vi ved heller ikke, hvornår de bliver hentet igen, så derfor er det svært at have den samme normering hele dagen, siger Simon Vanggaard (DF), der er formand for Børne- og Undervisningsudvalget i Ikast-Brande Kommune.

- For mit vedkommende er det et nej tak til minimumsnormeringer. Det berøver os fleksibiliteten. Derudover vil andre områder jo så stå og bede om noget tilsvarende, og så bliver vi alt for låst, fortæller Per Møller Jensen (S), der formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Viborg Kommune.

- Jeg er egentlig for minimumsnormeringer, men der skal følge penge med fra staten, for ellers kommer vi til at udhule et system, som i forvejen er presset, fortæller Peter Vestergaard (RV), der er formand Børne- og Uddannelsesudvalget i Struer Kommune.

Behov for flere hænder

Samtlige tre udvalgsformænd fortæller dog, at de godt forstår demonstranternes behov for at gå på gaden.

- Jeg synes, det er godt, at forældrene går ud og fortæller, at de gerne ser flere hænder omkring deres børn. Man vil jo altid gerne sikre sine børn den bedst mulige start på livet, og det er vi også meget optaget af her i Struer Kommune, fortæller Peter Vestergaard fra Struer Kommune.

- Børn er det vigtigste i forældres liv, så jeg kan sagtens forstå, at folk demonstrerer. Hvis der ikke følger penge med fra Christiansborg, betyder det, at i en kommune som vores skal vi jo i så fald bare finde endnu flere penge hos eksempelvis de ældre, de handicappede eller hos skolebørnene, fortæller Simon Vanggaard fra Ikast-Brande Kommune. 

- Jeg kan udmærket godt forstå, at man gerne vil have flere voksne i forhold til vores børn på dagtilbudsområdet. Det synes jeg også har en kommunal og statslig interesse, men det skal derimod findes i form af en børnepakke, og det er Folketinget, der må tage sig af det, fortæller Per Møller Jensen fra Viborg Kommune.

I Folketinget støtter Enhedslisten og SF forældrenes krav om en lov om minimumsnormeringer.

2:24
Flere udvalgsformænd er ikke parat med flere penge til daginstitutionerne. For det vil gå ud over andre svage grupper