Højsæson for bekymrede opkald: Nej, mågeungerne er ikke i nød

Dyrenes Beskyttelse får masser af opkald om mågeunger, men i langt de fleste tilfælde er der intet i vejen.

Nuttede ser de ud. Og selv om mågeungerne har forladt reden, skal man ikke samle dem op.
Nuttede ser de ud. Og selv om mågeungerne har forladt reden, skal man ikke samle dem op.
Foto: Dyrenes Beskyttelse

De ser nuttede, men også en smule fortabte ud, når de ligger der helt alene på jorden.

Men i langt de fleste tilfælde er der ingen grund til bekymring, hvis man her i sommeren ser en mågeunge, der har forladt reden uden, at forældrene ser ud til at være i nærheden.

Det oplyser Dyrenes Beskyttelse, der i denne tid får masser af opkald om mågeunger på telefon 1812, Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral.

- Juni og juli måned er højsæson for mågeunger, som forlader deres rede og begiver sig rundt på egen hånd på jorden. Det er en helt naturlig adfærd for dem at have en periode alene på jorden, efter de har forladt reden, siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

I sidste uge fik dyrenes vagtcentral 2.780 opkald fra bekymrede borgere, og af dem drejede de 257 sig om mågeunger.

De voksne kan være aggressive

Mågeungerne er lige nu så små, at de endnu ikke kan flyve, men Michael Carlsen understreger, at de vokse måger er lige i nærheden og er klar til at fodre ungerne.

- Mågeforældre er meget beskyttende og kan blive ret aggressive, hvis nogen nærmer sig deres unge. Derfor skal man også for ens egen skyld lade den være i fred. En vred voksen måge er ikke rar at få i hovedet, siger han.

Rådet fra Dyrenes Beskyttelse er derfor klart.

Hvis mågeungen ser frisk og rask ud, skal man holde sig på afstand og gå videre. Hvis man tror, at den er syg, skal man aldrig tage den med hjem, men i stedet kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på telefon 1812.

Foreningen understreger i øvrigt også, at det heller ikke er unormalt at finde mågeunger på lidt alternative steder som parkeringspladser, industrikvarterer og gågader.