Nedlagte overskæringer giver problemer

Flere midt- og vestjyske byer har fået sig et problem, efter at Banedanmark er gået i gang med at nedlægge farlige jernbaneoverskæringer. Lukningerne tvinger tunge landbrugsmaskiner gennem byerne.

Hovedgaden i Tim bliver snart den eneste vej for landmændene.

- Det har vi altid prøvet at undgå. Både for os selv og andres sikkerhed skal vi ikke køre mere end højest nødvendigt op gennem Tim by, siger landmand Ove Susgård fra Tim.

For Ove Susgård betyder det en omvej på 4600 kilometer om året - En omvej gennem hovedgaden og forbi byens skole.

- Der er mange bløde trafikanter op igennem Tim by, både gående og cyklister. Det kræver altså et sæt ekstra øjne, når man skal derop igennem byen, forklarer Ove Susgård.

Overskæring nr. 300 lukker

Indtil nu har Ove Susgård brugt overskæringen nummer 300 syd for Tim, men den har Banedanmark valgt at lukke. Borgerne i Tim frygter, at der ikke er plads til de store køretøjer i den lille by.

- Det kan godt være, at vi får lukket et sikkerhedsbrist ved Banedanmark, men jeg ser det som om, at vi øger en usikkerhed herinde i byen, siger Henrik Ellersgaard, Formand for Borgerforeningen i Tim.

Omkring Tim bliver fire overskæringer nedlagt. I byen Hee mod syd skal der nedlægges yderligere seks overskæringer, så også her bliver de tunge landbrugsmaskiner tvunget ud på landevejen.

Vil undgå ulykker

Det er Banedanmark, der nedlægger baneoverskæringerne for at undgå ulykker på jernbanen. Der er i alt 750 farlige overskæringer i Danmark- 59 procent af dem ligger i vores landsdel.

Thisted Kommune har tidligere kaldt nedlæggelserne i Thy for vanvittige. I Ringkøbing-Skjern har de forsøgt at påpege konsekvenserne overfor Banedanmark.

- Vores embedsmænd har faktisk skrevet til Banedanmark , og vi har også på baggrund af et initiativ oppe i Hee skrevet et brev til Banedanmark, og det har ikke haft nogen effekt, siger Ole Kamp fra Venstre, der er formand for Teknik og Miljø i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Men den kritik afviser Banedanmark.

- Det er ikke korrekt, de ikke har haft effekt. Det kan godt være, vi ikke er nået frem til det resultat, som landmanden ønskede, men vi har alle argumenter med inde i vores vurdering, forklarer Sanne Fyrstenberg, projektleder for Banedanmark på strækning Esbjerg-Struer.

 

Nu skal Banedanmark komme med et forslag til, hvordan de store traktorer kan komme sikkert igennem byen. Den løsning tror Ole Kamp dog ikke på.

- Det er ligesom svært at forestille sig, at man kan lave noget, som gør det smart at få gyllevogne og græsvogne igennem byen, forklarer Ole Kamp fra Venstre, der er formand for Teknik og Miljø i Ringkøbing-Skjern Kommune.

På Hovedgaden i Tim frygter Ove Susgård for konsekvenserne.

- Det må ikke ske. Men sandsynligheden for at der sker en ulykke oppe i Tim, den bliver større. Det må vi indrømme.

I øjeblikket kigger Banedanmark på baneoverskæringerne i Holstebro Kommune.

Flere midt- og vestjyske byer har fået sig et problem, efter at Banedanmark er gået i gang med at nedlægge farlige jernbaneoverskæringer