Naturvejleder: Tangeværket dræber fiskene langsomt

Naturvejleder Morten DD Hansen har offentliggjort en video, hvor flere laks og ørreder omkring Tangeværket kæmper for sit liv.

Fiskedød Tangeværket
Foto: Privat

De lider en langsom død. Så kort lyder det fra naturvejleder Morten DD Hansen om fiskene ved Tangeværket i Bjerringbro. Han er ansat ved Naturhistorisk Museum og har valgt at dele en video offentligt, som en bekendt har sendt til ham. 

0:27
Videoen viser store laks og ørreder ved Tangeværket

- Man kan se, at der står snesevis af store laks og havørreder, der gerne vil længere op i Gudenåen, men de er låst fast, og de dør derfor bare langsomt, fortæller Morten DD Hansen.

Videoen er lavet fra Tangeværket, hvor man kan se fiskene, der er ”fanget” mellem Tangeværket og risten, der skal holde fiskene væk fra værket. Fiskene ender der, når risten sommetider åbnes for at blive renset. 

- Det vil være det samme, hvis vi for eksempel fangede alle de trækfugle, som var på vej mod Danmark, i Malta, og vi bare lod dem være der, siger naturvejlederen.

Tangeværket skaber splid

Til Ingeniørforeningens nyhedsmagasin Ingeniøren forklarer Tangeværkets direktør Rasmus Lambert, at de uheldige fisk ikke er blevet fanget på grund af dårlige trappeforhold, men fordi fiskene svømmede ind i det ellers afskærmede område, da to riste blev taget til reparation. Derfor mener han ikke, at kritikken af forholdene er berettiget.

Tangeværket har været heftigt debatteret i mange år. På den ene side står blandt andet sportsfiskerne, som mener, at værket ødelægger naturen. På den anden side arbejder kræfter på at bevare værket på grund af dets kulturhistoriske værdi.  

- Politikerne må træffe beslutningen, men jeg synes konsekvenserne er ekstremt voldsomme. Hvis det havde været landbruget, der havde været skyld i fiskedøden, så havde det jo været en skandale, siger Morten DD Hansen.

Det er de fire Gudenå-kommuner Favrskov, Silkeborg, Viborg og Randers, der er med til at beslutte Tangeværkets fremtidige skæbne.