Naturvejleder: Mårhunde ikke større trussel end ræve

Mårhunde og andre arter, der truer den danske natur, er slet ikke så stor en trussel, mener en naturvejleder.

Mårhund
Foto: Jørgen Kirk / Ritzau Scanpix

Spørger man naturvejleder Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum er invasive arter - som mårhunde - ikke så stort et problem, som nogen gør dem til.

- Mårhundene er ikke større problemer end ræve - vi ser ikke, at de er skyld i problemerne. Det er nemt at pege på de invasive arter som synderne. Det er ikke så sexet - og sværere - at skabe levesteder til de her invasive arter, siger han til TV MIDTVEST.

Han anerkender, at der er objektive kriterier for, hvad der er en invasiv art. Til gengæld anerkender han ikke dem, der mener, at de er en særlig stor trussel.

- Du får ikke mig til at sige, at det er en særlig stor trussel. Det er pladsmangel, der er problemet. Vi er nødt til at finde nogle naturlige økosystemer, som kan holde de invasive arter på et naturligt niveau, uddyber Morten D.D.

For naturen er både robust og omstillingsparat nok til det, mener Morten D.D, der tilføjer, at der historisk set altid har været invasive arter, som mennesker har skullet forholde sig til.

200 mårhunde skudt i Ringkøbing-Skjern

Det er ti år siden, at mårhunden første gang blev spottet i Danmark. Men nu har den for alvor slået sig ned. Alene i Ringkøbing-Skjern Kommune er 203 mårhunde blevet skudt i 2018.

- Det er simpelthen fast arbejde, siger Klaus Hansen, der som jæger regulerer antallet af mårhunde.

Han tager også imod henvendelser, når andre jægere har skudt en mårhund. Sidste år blev 85 skudt i kommunen.