Naturgaslager har et problem halvanden kilometer under jorden

​500 millioner liter vand dybt nede i undergrunden skaber problemer for et naturgasanlæg.

Situationen giver hovedbrud på naturgasanlægget i Lille Torup.
Situationen giver hovedbrud på naturgasanlægget i Lille Torup.

På naturgaslageret i Lille Torup ved Viborg har man et problem, der stikker halvanden kilometer under jordens overflade, som er mere end almindeligt svært at løse.

Et af energiselskabets naturgaslagre er nemlig fyldt med 500 millioner liter vand, som ikke bare lige er til at pumpe ud igen.

- Det er fordi, det er enormt svært, siger Adam Elbæk, der er administrerende direktør hos Gas Storage Denmark, der driver det statsejede gaslager.

- Der er også et økonomisk aspekt i det. Hvis vi bare havde uanede mængder penge, kunne vi godt løse problemet, men det har vi ikke lyder det.

Vandet er fyldt med tungmetaller

Problemet er en anelse teknisk, så hold tungen lige i munden.

Lagerrummene til gassen, der ligger flere kilometer under jorden, kaldes kaverner.

Hver kaverne er 50 meter bred og 300 meter dyb, og som et led i vedligeholdelsen af gaslageret, blev en af kavernerne fyldt med vand fra Limfjorden, som skulle rense lageret.

Den ene af de syv kaverner, der ligger flere kilometer under jordens overflade, er fyldt med 500 millioner liter vand.
Den ene af de syv kaverner, der ligger flere kilometer under jordens overflade, er fyldt med 500 millioner liter vand.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Meningen var så, at vandet skulle pumpes tilbage i fjorden, men fordi vandet ville tage salt og tungmetaller fra kavernen med sig ud igen, besluttede Natur- og Miljøklagenævnet i december 2016, at vandet ikke måtte ledes ud af hensyn til miljøet i fjorden.

Siden dengang har Energinet forsøgt at finde ud af, hvordan virksomheden skal slippe af med de 500 millioner liter vand, der ville kunne fylde lige omkring 35.000 tankbiler.

Her to år efter fylder vandet stadig kavernen, der dermed ikke kan lagre særligt meget gas. Samtidig blokerer det også for vedligeholdelsen af det tekniske udstyr langt under jordens overflade.

- Vi er ærgerlige over det, siger Jørgen Lund, der er afdelingsleder på naturgaslageret i Lille Torup.

- Vi snakker en del om, at det er ærgerligt, det ligger der, fordi det også stopper vores vedligeholdelsesprogram, forklarer han.

Løsning kan være på vej

Meget tyder på, at der er lange udsigter til, at vandet kan fjernes helt. Alligevel kan en kortsigtet løsning være indenfor rækkevidde.

- Når vi nu har vand stående i en af kavernerne, så kunne det være en mulighed at flytte det brugte vand over i en af de andre kaverner, siger Adam Elbæk.

Processen med at flytte vandet ville ifølge gaslageret kunne startes op i løbet af tre måneder, og fordelen ville være, at udstyret igen ville kunne vedligeholdes, lyder forklaringen.

Det vandfyldte naturgaslager har været en kostbar affære for staten, der ejer Energinet. Den mindre lagerkapacitet har nemlig betydet et tab på et trecifret millionbeløb.

2:47