Naturen overrasker med genopretning

Naturen er forbavsende god til at komme sig, selv om vi mennesker piner den. Bare den får lov at passe sig selv.

19FilsoMiraklet_0.jpg

Naturen genopretter sig selv meget hurtigere, end forventet. Det viser et af Danmarkshistoriens største naturgenopretningsprojekter ved Filsø ved den jyske vestkyst mellem Ringkøbing Fjord og Vadehavet. Her har jorden været dyrket intensivt i 60 år. Så opkøbte Aage V. Jensens fonde jorden og i 2012 blev der slukket for de pumper, der har drænet jorden.

- Vi har været meget overraskede lige fra starten. For det første, så kom vandet tilbage meget hurtigere, end vi havde troet. Vi havde jo fået stillet i udsigt, at i løbet af to-tre år, ville der være en sø, men allerede i løbet af få uger havde vi faktisk en sø på de 940 hektarer, siger Svend Bichel, som er formand for Naturrådet for Filsø.

Også planter er hurtigt vendt tilbage

Det er ikke alene vandet, der er vendt hurtigt tilbage til Filsø. I sidste uge kunne forskere fra Københavns Universitet ikke få armene ned efter fundet en vandplante i Filsø, der ikke er set i Danmark siden 1975.

Filsø er ikke enestående. Grynderup Sø i Salling blev på samme måde genskabt i 2012. Området blev afvandet i 18-tallet, men på trods af de mange års dyrkning, er naturen vendt tilbage i lyntempo.

Forskerne har fundet 56 forskellige vandplanter i Filsø, hvilket gør søen til Danmarks rigeste på vandplanter.