Naturen i flammer: Brandvæsnet har haft usædvanligt travlt

I maj, juni og juli er brandfolk rykket ud til naturbrande 2076 gange, hvilket er markant flere end førhen.

Det går stærkt, når ilden får fat. Her ses en nedbrændt mark ved Vildbjerg.
Det går stærkt, når ilden får fat. Her ses en nedbrændt mark ved Vildbjerg.
Foto: Holck Foto

Marker, grøfter, skove, plantager og haver har stået i flammer usædvanligt mange gange denne sommer. Brandfolk er rykket ud til naturbrande 2076 gange i løbet af maj, juni og juli.

Og det er 3,5 gange flere udrykninger, end de i gennemsnit er blevet kaldt ud til i den samme periode de sidste fem år.

Det fortæller Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.
    
- Det er en meget særlig situation, vi har i år. Naturbrandene foregår alle steder, og de er fordelt over hele landet. Men vi ser rigtig mange høstbrande for tiden.

- Vi har også haft mange brande, hvor det formentlig har været en cigaret, som er blevet smidt i naturen eller ud af vinduet i bilen. Så har der været brande, hvor borgere har ikke har tænkt sig om og lavet et bål eller brugt en engangsgrill ude i naturen, siger han.

I juli alene måtte brandfolk tage arbejdstøjet på og rykke ud til naturbrande 1364 gange. Det er ligeledes markant flere end de 226 udrykninger, som de i gennemsnit er rykket ud til de seneste fem år.

Sol, høje temperaturer og udeblivende regn har sikret en knastør natur, hvor små gnister kan blive et bål på ingen tid. Derfor har der siden 4. juli været et forbud mod afbrænding.

Selv om der er faldet regn over det meste af landet i løbet af de seneste dage, så skal landets borgere fortsat være meget forsigtige og opmærksomme, lyder meldingen fra forebyggelseseksperten.

- Der er ingen tvivl om, at regn hjælper. Men så længe det ikke regner over længere tid, så vil regnen simpelthen forsvinde hurtigt. Når skyerne forsvinder, og solen banker ned, jamen så fordamper vandet lynhurtigt.

- Det er stadig tørt. Så små gnister starter hurtigt en brand. Det går lynstærkt med en lille brise.

Bliv ved med at følge kommunernes anvisninger om afbrændingsforbud, lyder opfordringen fra Mads Dalgaard, som har haft en travl sommer.

- Og lad nu være med at smide tændstikker og cigaretter i naturen. Smid skoddet i en vandflaske med en sjat vand. Lad være med at parkere bilen i højt græs, det kan være farligt, fordi det kan starte en brand, siger han.

1:56
TV MIDTVEST har tidligere lavet et indslag om de mange brande. Se det her.