Naturen betyder mest for tilflyttere

En ny undersøgelse viser, at det primært er naturen, der lokker tilflyttere til landsdelens yderområder.

Klitter vesterhavet
Foto: Scanpix / Bax Lindhardt

Tanken om at flytte til Midt- og Vestjylland har hos mange været forbundet med forestillingen om et område i afvikling. Så når kommunerne i landsdelen skal lokke nye borgere til, skal de tænke på alle de muligheder, området giver. Og det er ikke kun arbejdspladser, der betyder noget,

Den nye undersøgelse ”På forkant med udkanten” viser nemlig, at landsdelen har en række særlige værdier, som særligt de helt unge børnefamilier i storbyerne føler sig tiltrukket af. Og det er primært den storslåede natur, der lokker.

Det var også udslagsgivende hos Ane Liebing Grøngaard. Efter 20 års hektisk storby-liv i Aarhus har hun sammen med mand og barn slået sig ned i Thy.

- Den her nærhed og den her tæthed, der er forbundet med de mennesker, man omgås i hverdagen, tiltrak os, siger Ane Liebing Grøngaard.

Naturen betyder mest

Ane Liebing Grøngaard har fået et nyt job på Lyngs Idrætsefterskole, og sammen med naturen udgør det nogle af de drømme, hun sammen med sin familie har fået opfyldt i Thy.

- Thy kan bare noget helt særligt med den nationalpark. Det er jo helt åndssvagt, hvor skønt det er at være heroppe, siger Ane Liebing Grøngaard.

Undersøgelsen viser netop, at tilflytternes forhold til yderområderne er langt mere nuanceret end den gængse opfattelse.

- Hos dem, der er flyttet til de her såkaldte ”udkantsområder”, er der særligt fem værdier, der har været afgørende for deres valg af bopæl, og det allervigtigste er naturen. Over halvdelen af dem, der flytter til, siger, at naturen er det vigtigste for deres valg af bopæl, siger Julie Daugaard, livsstilsekspert & strategisk direktør i Dentsu Aegis Network i Aarhus.

Derudover udpeges nærheden, roen og de lave huspriser som værdier, der vejer tungere end for eksempel skoler og vuggestuepladser.

- Det er jo interessant, at når politikerne går ud og taler om institutioner, så er det faktisk ikke det, der kan gøre, at man lige tipper til at vælge det ene sted frem for det andet. Der er det altså noget som natur og ro, der betyder noget, siger Julie Daugaard.

Starten på en ny bølge

Eksperterne tvivler ikke på, at natur og nærhed bliver det helt store trækplaster for landsdelen de kommende år.

- Nogen af de her værdier, som der er i yderområderne ved at søge sammen i lokalsamfund, som vi gjorde i gamle dage, er noget af det mest trendy lige nu og noget af det, der fylder rigtig meget, siger Julie Daugaard.

Og hos 30-årige Ane Liebing Grøngaard er der ingen tvivl om, at hun er frontløber for en helt ny gruppe af tilflyttere.          

- Sammen med dem, der er flyttet her de sidste par år, der er vi starten på en bølge, siger Ane Liebing Grøngaard.

Omkring en fjerdedel af de 2.000 adspurgte i undersøgelsen angiver lav kriminalitet som en væsentlig årsag til, at de er flyttet til et yderområde.

2:16