Naturbundprop kæmper imod: Vil finde nye naturbeviser

Frivillige eksperter vil lave om på Struers kåring som den kommune med landets fattigste natur.

Struer fra luften

Nu skal der syn for sagn. Regnskabet skal gøres op. Struer Kommune vil vriste sig fri af en sidsteplads, som de lokale mener er både ufortjent og uretfærdig. Det skriver DR MIDT OG VEST.

I januar kårede Danmarks Naturfredningsforening Struer Kommune til at have Danmarks fattigste natur.

- Det forstod vi simpelthen aldrig en meter af, lyder det fra Struers borgmester, Mads Jakobsen (V).

I det kommende døgn er der derfor såkaldt 'bioblitz' i Struer Kommune. Arrangementet går ud på, at eksperter nøje undersøger naturens mangfoldighed for at blive klogere på, hvor rig eller fattig kommunens natur er.

Leder i 24 timer i træk

Eksperterne leder i 24 timer i træk efter, hvor mange insekter, planter, alger, dyr og mosser, der er i området.

- Vi undersøger et afgrænset område for alle mulige arter, der måtte forekomme, fortæller Karen Thingsgaard fra Ringkøbing.

Hun er biolog og er en af cirka 20 eksperter, der frivilligt deltager i bioblitzen.

- Man kan faktisk blive meget klogere, når man sender en flok eksperter ud at rende i området. Vi kan finde flere hundrede arter, som ingen havde drømt om, at vi kunne finde, lyder det fra Karen Thingsgaard.

Naturen ikke tilstrækkeligt registreret

Struer havnede blandt andet sidst i undersøgelsen, fordi naturen i området netop ikke var registreret tilstrækkeligt. Derudover er undersøgelsen skabt sådan, at kommuner med meget landbrugsjord har vanskeligt ved at score mange point.

Nu håber borgmesteren på, at bioblitzen indsamler et nuanceret billede af naturen - og løfter Struer væk fra sidstepladsen blandt landets 98 kommuner.

- Jeg er helt sikker på, at det vil vise, at der er langt flere arter end dem, der i forvejen er registreret. Og så går jeg da ud fra, at vi ryger op ad den liste der, siger Mad Jakobsen.

Bioblitzen begynder fredag klokken 16 og fortsætter et døgn frem.

Er du nysgerrig efter, hvad eksperterne finder, så er bioblitzen åben for publikum lørdag fra kl. 13-15 ved Naturskolen Kjærgaardsmølle.