Nasra Ali vil bryde sin sociale arv

Nasra Ali går i 9. klasse på Brændgårdskolen og drømmer om at få en høj uddannelse, selvom hendes forældre aldrig fik det.

Nasra Ali drømmer om at blive arkitekt eller psykolog.
Nasra Ali drømmer om at blive arkitekt eller psykolog.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Nasra Ali går i 9. klasse på Brændgårdskolen, og hun er en meget målrettet elev.

- Det vigtigste er at gøre mit bedste, siger Nasra Ali, 9. klasse, Brændgårdskolen, Herning.

Hun er det, de fleste kalder en mønsterbryder. Hun er født i Danmark, men begge forældre kommer fra Somalia.

- Det er ikke en ting, alle kan, og det er ikke en ting, alle gør, så jeg føler godt, jeg kan være lidt stolt af mig selv, siger Nasra Ali, 9. klasse, Brændgårdskolen, Herning.

Nu er Nasra i gang med sit sidste folkeskoleår, med gode karakterer og gode venner.

- Det er mange af de tosprogede, der har udfordringer, fordi de er tosprogede, i forhold til det sprog der for eksempel er i matematik, men hun gør en meget ihærdig indsats, siger Niels Iversen, lærer, Brændgårdskolen,  Herning.

Men Nasra er også ihærdig udenfor skoletiden. I sommer cyklede hun nemlig sammen med 12 andre unge fra Danmark til Paris - og det har hun lært meget af.

- Det kan man også sammenligne med skolen – selvom det er hårdt, så skal man blive ved, for man ved, der kommer noget ud af det, siger Nasra Ali. 

Nasra Ali ved, at hun får nogle muligheder, som hendes forældre ikke fik. Derfor kæmper hun hårdt for at følge med i undervisningen.
Nasra Ali ved, at hun får nogle muligheder, som hendes forældre ikke fik. Derfor kæmper hun hårdt for at følge med i undervisningen.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Får andre muligheder end sine forældre

Nasras mor var cirka på alder med Nasra, da hun kom til Danmark. Hun er glad for, at hendes datter har fået nogle muligheder, som hun ikke selv havde, da hun var barn.

- Min mor har altid været glad for, at jeg har de her muligheder, som jeg har, og dem ville jeg for eksempel ikke have haft i Somalia. Hun ville nok ønske, at hun havde de samme muligheder, så jeg tror selvfølgelig, at min mor er glad for det, siger Asra Ali.

Nu nøjes Nasra ikke bare med at drømme om et liv med mange muligheder, som hendes mor aldrig fik - hun ser det faktisk for sig.

- Jeg har tænkt på, om jeg skulle være arkitekt eller psykolog, siger Nasra Ali.

Men selvom fremtiden ser lys ud, så glemmer Nasra ikke, hvor hun kommer fra, og hvad det betyder.

- Det gør mig lidt ked af det, fordi der er jo andre, som ikke har de her muligheder. Men samtidig viser det også, at man skal være glad for, at man har de muligheder, man har, siger Nasra Ali, 9. klasse, Brændgårdskolen, Herning. 

1:54