Når uddannelse ikke er nok

Unge ufaglærte har svært ved at få et job. Men det ser heller ikke for godt ud blandt de unge, som har taget en uddannelse.

fysstuderende.jpg

33 % af de nyuddannede indenfor sundhedsuddannelserne går i øjeblikket ledige. For fire år siden gjaldt det kun 3 %. Det viser en opgørelse fra deres A-kasse.

Og for lærerne er det værre endnu. I oktober viste en undersøgelse blandt de 66, der fik eksamen fra seminariet i Skive i sommer, at 11 havde fået en ansættelse, mens 15 er blevet ansat i 32 uger som vikarer i en pulje i Skive kommune. Resten var arbejdsløse eller lever af småjobs og vikariater. En af dem er Janni Østergaard.

- Det er ikke særlig fedt. Det er ærgerligt, at man glæder sig til at blive færdig og komme ud i den virkelige verden og så står man bare der med et eksamensbevis, man i princippet ikke kan komme ud at vise. Og bruge, siger hun.

Der skal gøres noget

Situationen er den samme indenfor håndværkeruddannelserne.

- Det ser absolut ikke godt ud for de unge, når de kommer ud med en uddannelse. Og det er uanset, hvad det er for en type uddannelse. Så vi skal have gjort noget ved ungdomsløsheden og sikre, at de unge kommer i arbejde og får en mulighed for at opbygge noget erfaring, siger direktør for Mercantec i Viborg, Kirsten Holmgaard.

For blot få år siden var det normalt at de studerende blev headhuntet til faste jobs, allerede inden de blev færdige