Nærdemokrati fungerer ikke i kommunerne

Med kommunalreformen i 2007 er en stor del af nærdemokratiet forsvundet i de større kommuner. Det vil byrådskandidater i Viborg Kommune nu gøre noget ved.

Nærdemokrati i Klejtrup
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

I Viborg turnerer to byrådskandidater de kommende uger rundt i fem små byer i den tidligere Møldrup Kommune, der i dag er en del af Viborg Kommune. Det gør de i en erkendelse af, at noget af nærdemokratiet er gået tabt under kommunesammenlægningen i 2007.

I Klejtrup inviterede byrådskandidaterne i dag på alternativt vælgermøde i DagliBrugsen med valg-fadøl og en diskussion af nutidens nærdemokrati.

- Det er en god og nem måde at komme i kontakt med borgerne på, fastslår Michael Nøhr, der er byrådskandidat for Venstre. Og hans turnémakker er enig:

- Det handler om at møde folk i øjenhøjde. Vi har indtil videre haft rigtig mange på besøg til en god snak både om det lokale men selvfølgelig sniger politik sig også ind hist og pist, siger Mette Nielsen, der stiller op for Socialdemokratiet. 

Efter kommunalreformen går kritikken på, at der er for lidt fokus på landområderne, og måske er dagens vælgermøde i den lokale brugs et skridt i den rigtige retning - i hvert fald hvis man spørger borgerne i Klejtrup.

- Det hele drejer sig om Viborg. De kunne godt gøre lidt mere for yderområderne siger Bjarne Jørgensen.

- Jeg tror nok, de større byer fylder mere. Men langt hen ad vejen skal det komme nede fra. Enten er det lokalpolitikere eller os som almindelige borgere, der rejser nogle problemstillinger, som tvinger dem til at have fokus på landdistrikterne, siger Carsten Kjær.

Klejtrup er den eneste landsby i Viborg Kommune som har to politikere i byrådet - og det kan byens borgere godt mærke.

- De har været med til at berige Klejtrup som by og gør faktisk rigtig mange tiltag her, og vi kan se, at de er synlige, og det virker, fastslår Hanne Møller fra nabobyen Hvornum. 

Men selv om de to byrådskandidater fra hver deres parti allerede har gjort meget for lokalområdet er de enige om én ting - der skal mere fokus på landdistrikterne i Danmarks andenstørste kommune. 

- Vi har meget fokus på det, men jeg synes vi i næste periode, når vi skal konstituere os, så skal vi have et landdistriktsudvalg. Det er nødvendigt for at folk føler, at der er den korte afstand, fastslår den socialdemokratiske byrådskandidat Mette Nielsen. Og Michael Nøhr fra Venstre er enig:

- Jeg tror også, at det er vigtigt med et landdistriktsudvalg, så vi kan få synliggjort det noget bedre og sat nogle flere ting på dagsordenen, som drejer sig om det lokale samfund, siger han.

4:43