Råb fra arresten: Larm fra indsatte er ikke noget nyt problem

Flere naboer har fortalt, hvordan indsatte i arresten i Holstebro af og til har kommunikeret med folk udenfor murene. Selvom Kriminalforsorgen for flere år siden fik nabotip om problemet, kan de indsatte fortsat råbe, så naboerne kan høre det.

Arresten har i nogle tilfælde til formål at isolere fangerne fra verden udenfor. Naboer fortæller, at fangerne i arresten i Holstebro kan kommunikere med folk udenfor.
Arresten har i nogle tilfælde til formål at isolere fangerne fra verden udenfor. Naboer fortæller, at fangerne i arresten i Holstebro kan kommunikere med folk udenfor.
Foto: TV MIDTVEST arkiv

 

Tirsdag kunne TV MIDTVEST fortælle historien om, at indsatte i Holstebro Arrest på ingen måde er afskåret fra kommunikation med omverdenen. En beboer i en nabobygning tæt på arresten forklarede, hvordan det ofte er i de sene aftentimer, at der er en råben og skrigen fra indsatte og af og til fra folk udenfor arresten også.

Indsatte i arresten kommunikerer via råb med deres bekendte i friheden. Ifølge en tidligere nabo til arresten, føres der dialog om alt fra retssager, kriminalitet og stoffer.

Via optagelser kunne TV MIDTVEST dokumentere, hvor let det er for naboerne at høre de indsatte i arresten. 

Onsdag kan TV MIDTVEST via ny dokumentation afsløre, at problemet på ingen måde er nyt. Samt at Kriminalforsorgen, der driver arresten, i årevis har kendt til problemet. 

En tidligere nabo, der ønsker at være anonym, kan via en mailudveksling med Kriminalforsorgen bevise, at myndighederne allerede i sommeren 2016 blev bekendt med problemet. 

 
 

Den tidligere nabo modtager også et svar. Men udfordringerne med højtråbende indsatte og deres venner fortsætter. Derfor tager borgeren igen kontakt til Kriminalforsorgen i december 2016.

Her bliver deres mail igen besvaret. Man er opmærksom på problemet. 

Via lydfiler optaget af naboer i 2019 kan TV MIDTVEST dokumentere, at problemet, små tre år senere, fortsat eksisterer. 

I går sagde enhedschef hos Kriminalforsorgen, at han kun havde kendskab til to sager, hvor der blev råbt ind og ud af arresten. Det var i april 2018 og så i fredags. 

- Og for år tilbage har vi heller ikke været udsat for det her. Der har jeg ikke fået klager over det tidligere,  sagde Torben Lundgren onsdag til TV MIDTVEST.

Den tidligere nabo, der kun vil stå frem med fornavnet Jakob, undrer sig i dag over, at der stadigvæk er larm og råb ud og ind af arresten, når han og hans kone to gange klagede over problemet for tre år siden. 

- Der burde i hvert fald være nogle rammer for, hvordan de håndterer det, så det ikke er til gene for de næste, der flytter ind, siger Jakob. 

Chefanklager: Fuld tilid til kriminalforsorgen

TV MIDTVEST har i eftermiddag, efter den tidligere nabo stod frem forsøgt at få en kommentar til sagen fra Kriminalforsorgen. De har dog ikke haft mulighed for at medvirke.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi erkender man, at det kan være problematisk, hvis indsatte i isolation har mulighed for dialog med personer udenfor arresthusets mure. Men chefanklageren hos Midt- og Vestjyllands Politi har fuld tillid til at Kriminalforsorgen, der har ansvaret for arresten, har styr på situationen. 

0:26
Her er en af optagelserne, der dokumenterer kommunikationen mellem fanger og folk i det fri. 

- Der er ikke noget problematisk i, at muligheden er der, bare man sørger for at forhindre, at det sker. Og snakken om Holstebro arrest er jo ikke en snak, Politi og anklagemyndighed har startet op, det er, som jeg har forstået det, naboerne til arresthuset, der har rejst problemstillingen.

Men vi har jo hørt fra naboerne, at der kommunikation, hvordan kan man så være sikker på at den kommunikation er en, der ikke skal finde sted?

- Det må du næsten spørge arresthuset om, for jeg står af gode grunde ikke dernede og hører, hvem der kommunikerer med hvem, men hvis man har besøgs- og brevkontrol og er varetægtsfængslet, så skal man ikke kunne påvirke en efterforskning, skal man selvfølgelig være opbevaret på en måde, så man ikke intimiderer formålet med varetægtsfængslingen, siger Kåre Skjæveland.

2:52
Kriminalforsorgen fik allerede i 2016 klager over råb fra arresten i Holstebro.