Nabohjælp: Indbrudstyvens største skræk

Nabohjælpen er et godt værn mod indbrud i boligområder.

Flere end 210.000 nabohjælpere holder øje med indbrydstyve i danske villakvarterer
Flere end 210.000 nabohjælpere holder øje med indbrydstyve i danske villakvarterer

Der er mange af dem og de er på vagt døgnet rundt i de danske boligområder, hvor de holder øje med mistænkelige personer og uhensigtsmæssig adfærd.

Nabohjælpen er med flere end 210.000 tilmeldte husstande, blevet det vigtigste redskab i kampen mod indbrud i private hjem i Danmark. Hver måned, året rundt, tilmelder 4.000 nye husstande sig ordningen, som Det Kriminalpræventive Råd startede sammen med Trygfonden i slutningen af 2012.

Hvert år begås der op mod 30.000 indbrud i danske hjem, og undersøgelser fra blandt andet Sverige og England dokumenterer, at hvert femte indbrud kan undgås med en Nabohjælpsordning.

Lige så effektiv ordningen er, lige så simple er de værktøjer de tilmeldte nabohjælpere bliver udstyret med, fortæller projektlederen for nabohjælps-ordningen, Lone Harlev.

- Når nabohjælperne har tilmeldt sig via en hjemmeside, sender vi klistermærker til at sætte på postkasser og vinduer. Derudover gives der adgang til en række værktøjer på internettet, hvor naboerne kan informere hinanden om hvornår de er på ferie. Desuden kan de sende advarsler ud via netværket om mistænkelige personer i området, fortæller projektlederen.

Det er ganske gratis at tilmelde sig Nabohjælpen. Og tusindvis af husstande i midt- og vestjylland har i den grad taget ordningen til sig. Det viser en aktuel opgørelse fra Det Kriminalpræventive Råd:

Silkeborg topper listen med 3.181 tilmeldte husstande, mens Viborg ligger lige i baghjulet med 2.981 tilmeldte. I Holstebro og Herning er der henholdsvis 2.439 og 2.128 husstande med i ordningen, og Ringkøbing-Skjern har 1.647 nabohjælpere.

Lidt længere nede af listen følger Thisted med 1.307 og Vesthimmerland med 1.109 tilmeldte husstande, mens Ikast-Brande og Lemvig har 848 og 558 husstande som nabohjælpere. Endelig har Mors 383 husstande tilmeldt.

Men selv om interessen for nabohjælpen vokser så har Det Kriminalpræventive Råd, ikke tænkt at hvile sig på laurbærrene.

- Klistermærker og feriekalendere gør det ikke alene. Vi vil gerne, i endnu højere grad, have nabohjælperne til at tage et medansvar for det boligområde de bor i. Det kan de f.eks. gøre ved, at være synlige og sørge for at konfrontere personer og hændelser, som de ikke ser til daglig, siger Lone Harlev.

Og så handler det om at iagttage og være på vagt på alle tider af døgnet, også der hvor naboerne ikke er på ferie.

- Mange indbrud foregår i dagtimerne og vi ved at indbrudstyvene har stor respekt for mennesker og aktivitet i et område. Som regel opgiver de så deres forehavende, og det er optimalt i forhold til det vi gerne vil opnå, slutter Lone Harlev fra Det Kriminalpræventive Råd.