Naboer til ny institution for kriminelle unge er utrygge

Flere beboere er utrygge ved, at en institution for domsanbragte, handicappede unge skal ligge midt i et boligkvarter.

Viborg Kommune skilt 3.jpg

Politikerne i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Viborg Kommune besluttede i maj sidste år at åbne en ny institution på Kærsangervej 252 - et sted for domsanbragte unge med handicaps.

Men siden beslutningen har naboerne ikke hørt noget som helst om planerne. Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

-  Vi har ikke hørt det mindste. Det her er blevet trukket ned over hovedet på os, og folk er meget utrygge. Særligt de ældre i området ryster i bukserne, siger Elsebeth Lie, beboerrådsformand for Kærsangerparken, der dækker flere end 100 husstande, til dagbladet.

- Og det vil vi ikke finde os i, lyder det fra Ingermarie Sejr, som bor nogle få hundrede meter fra den kommende institution.

- Her bor rigtig mange ældre og enlige i området, og derfor er vi meget utrygge, siger en anden beboer Mona Dinsen.

Naboer undrer sig over placeringen 

Ifølge de tre kvinder, taler de på mange naboers vegne. De undrer sig over, hvad det er for nogle unge, der efter sommerferien flytter til området for enden af Kærsangervej.

- Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor de placerer sådan en institution i et boligområde. De burde ligge et sted, hvor der er mere øde. Jeg forstår slet ikke, hvad politikerne har tænkt på, og jeg håber ikke, det er for sent at protestere, siger Ingermarie Sejr.

Den manglende information skyldes ifølge Claus Fjeldgaard, der er socialchef ved Viborg Kommune, at man har ventet på socialtilsynets vurdering af den kommune institution. Herfra er der først lige blevet givet grønt lys, så man kan komme videre med arbejdet.

- Det ligger i planen, at vi skal have inddraget naboerne, men vi er simpelthen ikke nået dertil endnu. Vi ville have helt styr på, om vi overhovedet kunne få lov til at oprette institutionen, før vi ville sætte himmel og jord i bevægelse, siger socialchefen, som regner med, at naboerne bliver kontaktet inden for en måneds tid, til dagbladet.

- Men kan du forstå, at naboerne føler sig utrygge?

- Ja, det kan jeg selvfølgelig godt forstå, når ikke vi har orienteret dem om målgruppen, erkender Claus Fjeldgaard.

- Har de grund til at føle sig utrygge?

- Nej, det synes jeg faktisk ikke, at de har. De her borgere er udviklingshæmmede, og de er måske lette at lokke i dårligt selskab. Derfor kan det ske, at de gør noget dumt, fordi de ikke ved bedre. Derfor får de en dom, men det giver ikke mening at sætte dem i fængsel eller give dem en bøde. Derfor skal de bo på en institution i stedet, lyder det fra Claus Fjeldgaard.

De unge, som skal bo på stedet, bor i dag på institutioner i andre kommuner, hvilket Viborg Kommune betaler dyrt for. Man regner med at spare tre millioner kroner om året ved selv at oprette den kommende institution.

Den nye institution bliver oprettet med omkring 10 pladser.