Naboer jubler over manglende månegrise

Et stort anlagt forsøgsprojekt med svineproduktion er løbet ind i nogle alvorlige startvanskeligheder - til stor glæde for naboerne.

Flere tusinde månegrise skulle være landet i Thy, men nu er det storstilede projekt gået i stå.
Flere tusinde månegrise skulle være landet i Thy, men nu er det storstilede projekt gået i stå.
Foto: Scanpix / Iris

Tusindvis af månegrise skulle være flyttet ind i Thy, men det ambitiøse projekt med svineproduktion ser nu ud til at måtte lade livet. Det er en nyhed, der vækker glæde hos naboerne.

- Det er bestemt en dejlig dag for os herude i Jannerup. Det er vi mægtig glade for, siger Peter Paaske, der bor i området.

Projektet skulle have haft hovedkvarter på Egebaksande ved Jannerup, men den nye ejer af ejendommen er ikke indstillet på at være med, og det har indtil videre sat en stopper for månegrisene, som blev lanceret helt tilbage i 2012 af daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Et konsortium kaldet Apollo Thy havde planer om at bringe Thy i førertrøjen på verdensplan med syv svinestalde og en produktion af 40.000 slagtesvin. Navnet 'Månegrisen' hentyder til USAs projekt om at komme først til månen.

Naboerne har dog protesteret massivt mod projektet hele vejen igennem, så de er godt tilfredse med, at der alligevel ikke er en kæmpestor svinestald på vej.

- Det er en stor dag, og det er også en rigtig god dag for Thy. Det havde været en dårlig idé at bygge det her, og det havde ødelagt rigtig meget for rigtig mange mennesker og også for naturen i Thy, siger en anden nabo, Mikael Fenger.

Hos Tican i Thisted havde man set frem til de mange nye slagtesvin, og her koster aflysningen af månegrisprojektet arbejdspladser.

- Det ærgrer os rigtig meget, for vi har glædet os til at skulle modtage de 40.000 grise, der kunne komme til at være lige udenfor vores bagdør her. Det var grise, der var nemme at hente. Og så er det selvfølgelig også ærgerligt, fordi der er en 12-15 arbejdspladser i det her på slagteriet, siger administrerende direktør for Tican, Ove Thejls.

Naboerne er dog fortrøstningsfulde på områdets vegne.

- Selvfølgelig håber vi, at dekan finde et andet sted. Et egnet sted, hvor borgerne synes, det er okay at lægge dem. Og det skulle de jo have gjort i første omgang, siger Peter Paaske.