Mystisk meteorit viste sig bare at være en klump jern

Meteoritten fra Hjerl Hede er blevet undersøgt, og den sjældne sten er i virkeligheden bare otte kilo smeltet jern.

Hvis du kan genkende stenen, så vil Ole J. Knudsen meget gerne høre fra dig.
Hvis du kan genkende stenen, så vil Ole J. Knudsen meget gerne høre fra dig.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

I december dukkede en mystisk jernklump op på Hjerl Hede, og da en ekspert mente, at det var en meteorit fra rummet, nåede begejstringen nye højder.

Nu er spændingen endelig blevet udløst, og helt så vild var historien bag den otte kilo tunge klump desværre ikke alligevel. I denne uge faldt dommen på Statens Naturhistoriske Museum, og jernklumpen er bare en jernklump og ikke en meteorit. Det skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

- Undersøgelsen viser, at det er en klump smeltet jern, som stammer fra et smedie, siger Martin Bizzaro, der er professor med speciale i planeter og solsystemer ved Statens Naturhistoriske Museum.

Undersøgelsen er foregået ved at knuse og opløse lidt af jernklumpen.

- Jernmeteoritter har et meget højt nikkelindhold, fordi kerner af både planeter og astorider har et højt nikkelindhold. Og meteoritter stammer netop fra astorider, siger Martin Bizzaro til Dagbladet Holstebro-Struer.

Det var Jens Jørgen Olesen, der til daglig arbejder i smedjen på Hjerl Hede, som fandt jernklumpen.

- Første gang jeg så den tænkte jeg, at der jo lå en meteorit. Men det kunne jo ikke passe, for der ligger jo ikke bare sådan en på Hjerl Hede op ad et stakit. Men så gik jeg forbi den rigtig tit, og hver gang tænkte jeg på, at den altså lignede en meteorit, sagde han i december til TV MIDTVEST.

Hvis jernklumpen havde vist sig at være en meteorit, havde den været i meget eksklusivt selskab. Der er nemlig kun fundet otte meteoritter i Danmark.

0:48
16. december 2018: En mand fra Institut for fysik og astronomi ved Aarhus Universitet ryddede sin kalender, da han hørte om et særligt fund på frilandsmuseet Hjerl Hede.