25 får døde: Muligt ulveangreb rammer Storålam

Det hidtil største angreb af får har onsdag ramt Storålam. 25 får er døde, og der er blevet klippet et stort hul i hegnet.

25 får er døde i det hidtil største angreb ved Storålam.
25 får er døde i det hidtil største angreb ved Storålam.
Foto: Peter Helén

Det var et grimt syn, der mødte Jørgen Blazejewich og fårehyrde Peter Helén onsdag eftermiddag. På en mark ved Storålam lå 16 får døde, mens ni andre var skambidt i en sådan grad, at de måtte aflives.

- Jeg fik frygteligt ondt i maven. Jeg tænkte bare ’nej ikke igen’, lyder det fra fårehyrde Peter Helén.

Bare dagen forinden havde Peter Helén og ejer Jørgen Blazejewich sat 75 får ud på marken.

- Nu har der været noget ro på i noget tid, så vi tænkte, at vi kunne sætte dem ud igen, siger Peter Helén.

Men der gik altså ikke mere end et døgn før ulykken igen indtraf. Det var en rytter, der red forbi gerningsstedet, som ringede kort efter middag og gav beskeden.

Formodentligt ulveangreb

Efter angrebet har en vildkonsulent kigget på fårene og taget DNA-prøver. 

- Han mener, at det er et ulveangreb. Det er lige præcis sådan, det plejer at se ud. De er bidt i struben og bidt i bagbenene, siger Peter Helén.

Området er beskyttet med ulvesikkert hegn, men at det alligevel er lykkedes at trænge ind til fårene, skyldes formentligt et hul i hegnet.

- Der var klippet et hul i hegnet på 90 gange 90 centimeter. Vi ved ikke, hvordan det er kommet, forklarer han.

Forskere antager, at der er mellem tre og fire ulve i Danmark: en hanulv i Nordjylland og mindst én han- og én hunulv i Vestjylland.

I foråret 2017 slog et ulvepar sig ned i Vestjylland og fik et kuld på otte hvalpe. Efter alt at dømme var det første gang, siden ulven blev registreret som ny beboer i Danmark i 2012.