MRSA-plan: Mindre antibiotika i landbruget

Landbruget skal om fire år bruge 15 % mindre antibiotika end i dag. Håbet er, at det kan begrænse spredningen af MRSA

Svin_taetpakket_0.jpg

Alle partierne i Folketinget på nær Liberal Alliance er blevet enige om en handlingsplan, der skal bekæmpe den farlige svinebakterie MRSA.

Det mest opsigtsvækkende krav i aftalen er, at landbruget i løbet af de næste fire år skal reducere sit nuværende antibiotikaforbrug med 15 %.

- MRSA er ude af kontrol. 2/3 af de danske svinebesætninger har bakterien i dag, og den spreder sig i stigende grad fra besætninger til mennesker. Der er desværre ikke så meget viden om i dag, hvad problemets kerne egentlig er. Dog er der en ting, mange er enige om, og det er, at det høje forbrug af antibiotika formentlig er hovedårsagen til MRSA, siger Fødevareminister Dan Jørgensen til TV 2 NEWS.

Landbruget: Urealistiske krav

Siden 2009 har landbruget i forvejen nedbragt sit antibiotikaforbrug med 17 %, og planen om en yderligere reduktion på 15 % frem mod 2018 vækker ikke begejstring blandt landmændende:

Vi kan ikke fra den ene dag til den anden bare lige fjerne hverken 5 eller 15 % af antibiotikaforbruget. Husk på at de lavthængende frugter er plukket for længst. Det er en benhård indsats fra svineproducenternes side, der har bragt os så langt ned, siger Claus Fertin, der er direktør i Videnscenter for Svineproduktion.

I følge Sundhedsstyrelsen er der i alt over 1.200 danskere, der er smittet med MRSA. Siden 2012 er tre danskere døde af svinebakterien.