MRSA i to ud af tre svinestalde

Brugen af antibiotika i den danske svinestalde skal være markant mindre. Minister vil have ny handlingsplan.

Svin-i-stald-2.jpg
Foto: Arkiv

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) varsler stramninger og en ny handlingsplan, efter at en ny ekspertrapport viser, at der på fire år er sket en firdobling af antal smittede svinebesætninger.

I oktober nedsatte fødevareministeren i samarbejde med sundhedsminister Nick Hækkerup (S) en tværfaglig ekspertgruppe, der skulle foretage en fornyet risikovurdering af husdyr-MRSA.

Samtidig blev eksperterne bedt om at udarbejde anbefalinger til indsatser, der kan begrænse smittespredningen.

MRSA-smitte firedoblet

Screeningsresultaterne viser, at der på fire år er sket en firdobling af antal smittede svinebesætninger, hvilket svarer til, at omkring to ud af tre danske svinestalde er inficerede.

- Eksperterne er kommet med deres forslag til, hvordan vi kan begrænse husdyr-MRSA, men de bekræfter også, at der ikke findes nogen hurtige løsninger, siger Dan Jørgensen.

- For mig står det klart, at de indsatser, vi tidligere har indført her i Danmark, ikke er nok. Der skal yderligere handling til.

Fælles indsats i Folketinget

Dan Jørgensen vil forhandle en samlet handlingsplan for MRSA-bekæmpelse med folketingets partier.

- Et af hovedformålene bliver at nedbringe brugen af antibiotika i den danske svinesektor markant samt få udfaset den særligt kritiske slags, siger han.

Fødevareministeren vil nu gennemgå ekspertgruppens anbefalinger og indkalder folketingets partier til forhandlinger først i det nye år.

På baggrund af rapporten mener ministeren allerede nu at kunne identificere tre områder, hvor der bør sættes ind.

Områderne er: Markant reduktion af antibiotikaforbruget samt en udfasning af den bredspektrede tetracyklin. Bedre hygiejne for at begrænse smittespredning og mere forskning i MRSA bekæmpelse.

/ritzau/