Motorvejsbyggeri udsat på grund af historisk fund

Motorvejen mellem Herning og Holstebro må vente et år mere. I forbindelse med udgravningen til den nye motorvej har de nemlig fundet et moselig.

2:25
Mosekvinden fra Tvis er grunden til udsættelsen af motorvejsbyggeriet

OPDATERET: Aprilsnar!

Motorvejsbyggeriet ved Tvis syd for Holstebro er gået i stå. De har i forbindelse med arbejdet nemlig gjort et fund, der sætter en midlertidig stopper for byggeriet. 

Fundet er et fuldt velbevaret moselig, der er svarende til Grauballemanden. Arkæolog Søren Brøgger stødte på liget under de sidste kontroludgravninger, og han er ikke i tvivl om, hvor stort et fund, det er. 

- Vi er helt oppe at ringe. Det er sammenligneligt med guldhornene, og jeg er overbevist om, at danmarkshistorien skal skrives om, siger Søren Brøgger. 

Siden er det blevet undersøgt på Center for Geogenetik i København. Resultaterne herfra giver anledning til smil på Museet i Holstebro. 

- Det er rigtig mange år siden, at der sidst er fundet et velbevaret moselig i Danmark, så det er noget af et scoop, siger museumsdirektør Mette Klingenberg. 

Frustreret borgmester

I Holstebro er der dog ikke kun glade miner i forbindelse med fundet. Det frustrerer Holstebros borgmester, at motorvejen efter al sandsynlighed skal forsinkes i mindst et år. 

- Det er fantastisk, at der er gjort sådan et fund. Det er jo på niveau med Grauballemanden, men samtidig med at motorvejen udsættes med op til et år. Det er en katastrofe, siger H.C. Østerby. 

Udsættelsen af motorvejen frustrerer borgmesteren rigtig meget. Han anerkender, at det er et godt fund for Holstebro Museum, men han ønsker inderst inde, at fundet var gjort et andet sted. 

- For at være helt ærlig, så ville jeg ønske, at hun var fundet i nabokommunen, siger Holstebros borgmester. 

Pendler opretter underskriftsindsamling

Udsættelsen af motorvejen får pendlerne op i det røde felt.

- Det er jo fuldstændig håbløst, siger Tom Jensen, der selv dagligt pendler mellem Herning og Holstebro. 

Derfor har pendleren oprettet en underskriftsindsamling. Han vil samle pendlerne i protest imod udsættelsen af motorvejen. 

- Vi bliver nødt til at stå sammen om at protestere imod den idé om, at et 2000 år gammelt kvindelig skulle kunne stoppe al trafik til og fra Vestjylland. Det hører ingen steder hjemme, siger Tom Jensen. 

Arkæolog Søren Brøgger beklager, men han mener, at fundets vigtighed gør, at det skal vægtes højere end motorvejen. 

- Det er naturligvis ærgerligt, at det kommer til at tage lidt længere tid, men som sagt, så er det her danmarkshistorie. Historiebøgerne skal skrives om. Det er noget, vi kommer til at høre om i skolen i fremtiden, siger Søren Brøgger og fortsætter.

- Man vil formentlig også huske dette fund længe efter denne motorvej er taget i brug og endda også slidt ned, siger arkæologen bag fundet. 

Hvis du er imod udsættelsen af motorvejsbyggeriet, kan du finde Tom Jensens underskriftindsamling på linket hér.