Morsø holder åbne byrådsmøder

Morsø Kommune forsøger at mindske afstanden mellem borgerne og rådhusene ved at rykke byrådsmøder ud på øen.

Åbent byråd Mors

Siden kommunalreformen i 2007 er der blevet større afstand imellem borgerne og rådhusene. På Mors forsøger byrødder nu at mindske afstanden.

To gange om året rykker byrådsmødet ud på øen, og så er der blevet indlagt en spøgetime før mødet, så alle borgere kan møde op og spørge politikerne om lige hvad de har lyst til.

Det er tredje gang, Hans Ejner Bertelsen og resten af de folkevalgte på Mors rykker byrådsmødet ud på øen.

- Vi spiller på udebane, kan man sige, og det, synes jeg, altid er spændende. Vi kan jo ikke sidde her og forhandle, men jeg synes, vi får en fantastisk dialog, og vi ser nogle ansigter, som vi ikke plejer at se, siger Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester i Morsø Kommune.

Ideen opstod, efter øen i 2014 var igennem en stor spareøvelse. Dengang rykkede politikerne store høringer ud på øen. Det har givet blod på tanden til i dag at forsøge at mindske afstanden til borgerne.

Afstanden er blevet større

Ifølge kommunalforsker Roger Buch er afstanden til politikerne blevet større både fysisk og åndeligt, efter kommunalreformen lavede storkommuner og lukkede de små rådhuse. 

- Demokratiet er blevet lidt mere fjernt. Man kender ikke så mange af sine politikere. Lidt færre ved måske endda heller ikke, hvem der egentlig er borgmester i kommunen. Så i forhold til den øgede distance og centralisering der er det her en af de metoder, som man kan bruge til at signalere, at man i det mindste gerne vil være tæt på dem, siger Roger Buch, kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Borgerne, der er mødt, stiller vidt forskellige spørgsmål og får i svarene indblik i de forskellige politiske ståsteder i byrådet.

Roger Buch tvivler dog på, at spørgetime og udekørende byrådsmøder flytter de store politiske beslutninger. 

- Sm et signal om, at man gerne vil være kommunalbestyrelse for hele kommunen, der er det selvfølgelig et glimrende signal at sende, men at forestille sig at vi får nogle helt andre beslutninger ud af det, det, tror jeg, er at have lidt for høje forventninger, siger Roger Buch.