Mors inspirerer Holland

Superlandsbyen 'De 7 sogne' har succes med at gå sammen om at bevare livet i landsbyerne. Det har skabt international interesse fra Holland, hvor 6 borgmestre fra Hollandske landdistrikter i dag besøgte Mors for inspiration.

19Superlandsby.transfer.1.jpg

I Hvidbjerg er frivillighed og samarbejde gået hen og blevet en eksportvare. I hvert fald var 28 hollandske kommunalpolitikere og embedsmænd torsdag på besøg i byen - de vil høre mere om, hvordan de gør på Mors, og de vil have de gode råd med sig hjem.

- Vi er på udkig efter løsninger på de problemer, vi står overfor. Og her har de nogle af de svar, vi leder efter, siger Annemiek Jette, Borgmester, Sluis, Holland.

Mors har måske løsningen

I de mindre, hollandske byer står de over for de samme problemer, som landdistriktskommunerne i Danmark - borgerne bliver ældre, og de unge flytter væk.

På Mors gik 7 konkurrerende landsbyer i 2012 sammen om at arbejde for en Superlandsby. En landsby med 2000 indbyggere på sydvestmors, som opstod som en trodsreaktion mod den truende landsbydød. Det er frivillige, der bygger og vedligeholder initiativer som for eksempel børnehavens legeplads. Et af resultaterne er, at børnehavens børn er steget i antal fra 22 børn til 70 over de sidste 2 år.

- Jeg synes at samarbejdet mellem de frivillige og kommunerne er meget interessant, for vi tror, at i samarbejde ligger alle løsninger på vores problemer, siger Annemiek Jette, Borgmester, Sluis, Holland.

I landsbyen, de kalder 'De 7 sogne' mener de at have fundet opskriften på at skabe liv i de døende landbyer: en grundlæggende ingrediens er, at ideer til projekter skal opstå blandt lokalbefolkningen.

Her kan du se indslaget om de besøgende borgmestre fra Holland: 

2:04
Superlandsbyen på Mors får interesse fra hollandske borgmestre, der skal lære at holde liv i landdistrikterne.