Mor til terrordræbte Louisa er tilfreds med dødsstraf

Drabsmændene til danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland er idømt dødsstraf.

Helle Jespersen og Louisa Vesterager Jespersen (arkivbillede).
Helle Jespersen og Louisa Vesterager Jespersen (arkivbillede).
Foto: Privat

I dag blev tre mænd idømt dødsstraf i Marokko for drabene på danske Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og norske Maren Ueland.

Den dom har givet tro på, at tingene fremover kan blive bedre for Louisa Vesterager Jespersens mor, Helle Jespersen.

- Det betyder, at jeg håber på, der kan komme noget fred og ro over hverdagene. At man kan få ro til bare at være sig selv igen. Og at der er sat punktum – nu kan man ligesom ikke gøre mere. Nu er dommen faldet, og så er det sådan, siger hun til TV MIDTVEST.

Helle Jespersen er glad for, at det blev til dødsstraf til tre mænd for drabene på hendes datter og Maren Ueland.

Det var kravet fra anklageren i sagen, men det vides ikke, om dødsstraffen bliver eksekveret. Det er nemlig ikke sket siden 1993 i Marokko.

- Jeg synes, det er godt, hvis det bare bliver udlevet. Mit ønske er selvfølgelig ikke, at folk skal gå og dø, men de sidder og griner inde i retten. Og derfor er mit ønske simpelthen, at de skal likvidere dem, så de ikke kan komme ud af et fængsel om 30 år, siger Helle Jespersen.

Foruden dødsstraf til tre mænd er en fjerde blevet dømt livsvarigt fængsel. 20 yderligere har alle fået domme på mellem fem og 25 års fængsel for deres rolle i drabene.

Louisa Vesterager Jespersens havde også ønsket en erstatning fra den marokkanske stat. Det ønske blev dog ikke opfyldt, da retten ikke mente, at der var grundlag for dette.

Dommen giver retfærdighed

De dømte har anket dommen, så derfor er retssagen endnu ikke slut.

Helle Jespersen håber på, at dommen bliver stadfæstet ved næste instans, fordi det giver de dræbte piger og deres familier retfærdighed.

- Det giver noget retfærdighed til vores døtre. Når det er sådan, at de går og dræber folk, så kan de selv få samme tur. Så de ikke går ud og gør det igen. Det er sådan set det, der er meningen for mig. Det er retfærdighed til pigerne og til os, siger Helle Jespersen.

Sorg og mange nedture

For Helle Jespersen kommer der til at gå lang tid, før hverdagen bliver bare i nærheden af normal igen.

Men støtte fra familie og tætte venner skal hjælpe på det.

- Der kommer nok til at gå nogle år med meget sorg og mange nedture. Vi er nødt til at støtte hinanden. Så kan det være, at man får lidt glæde igen. Men det er noget, man skal igennem, siger hun.

Helle Jespersens håb er, at hendes datter vil blive husket, som hun var.

- Som den glade og positive pige, som hun var. Altid glad, smilende og fyldt med godt humør. Det er det, Louisa skal huskes for. Fyldt med livsglæde, rejse og gåpåmod. Det er sådan, hun gerne ville huskes.