Mor: Hjemmeskoling giver børnene en naturlig lærelyst

En mor til otte fra Viborg hjemmeskoler sine mindste børn, da hun mener, at børnenes læring tidligt i livet bør været baseret på lyst.

Christina Tatarczuk
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Den 14. august begyndte skoleåret for alle folkeskoleelever på tværs af klassetrin. Det gjorde det også for Christina Tatarczuks børn, men det var stadig noget andet. 

Hendes børn skulle nemlig starte i hjemmeskolen. Grunden til, at hun har valgt at starte børnenes uddannelse hjemme hos sig selv, er, at hun vil give dem en god start på deres læringsliv. 

- Der er mange forskellige grunde til, at jeg hjemmeunderviser, men den største grund ser jeg egentlig som, at jeg ser nogle muligheder for at give børnene en naturlig lærelyst og en rigtig god start på deres videbegær, siger Christina Tatarczuk. 

Ikke fascineret af folkeskolen

Christina Tatarczuk har otte børn, og hun fik idéen til at starte med hjemmeskoling, da hendes ældste søn kom hjem med et spørgsmål. 

- Jeg kan huske, at min ældste søn kom hjem fra en helt almindelig folkeskoleklasse og sagde: ”Hvorfor skal jeg skrive en hel side med s’er?”. Og det kunne jeg ikke give ham en god forklaring på. Derfra gik det slag i slag, og jeg begyndte at se på, hvad man gør i andre lande. Så faldt jeg over Homeschooling, siger Christina Tatarczuk til TV MIDTVEST. 

Måden som dagene går på er meget varierende, da Christina ikke planlægger aktiviteterne hver eneste dag. Der er nogle ting, de skal lave, som hun laver skal-ting, men måden de skal udføres på veksler. 

- Der er også ting, som man SKAL. Det kan for eksempel være, at Astrid SKAL læse i dag. Men så er det lige meget, hvad hun læser. Det kan være underteksterne på en film eller en serie, som hun godt kan lide. Men hun har også en SKAL-ting, der hedder, at hun skal passe høns, så det gør hun selvfølgelig også, siger moderen. 

Børnene mangler heller ikke det sociale samvær derhjemme, mener Christina Tatarczuk, da de har hinanden. Det er ikke nok for evigt, men det er nok i starten. 

- Mine børn har det privilegium, at de er en søskendeflok på otte. Og de er i forskellige aldersgrupper. Når man sætter 25 børn ind i et klasselokale, som alle er otte år, synes jeg personligt ikke, at børnene lærer meget af. Jeg synes, at den primære sociale dannelse foregår i familien, siger Christina Tatarczuk og fortsætter.

- Jeg er sikker på, at mine børn får venskaber, men det er bare på en anden måde. Astrids bedste ven er for eksempel nabopigen, som er samme alder som Astrid. Et venskab over hækken kan være ligeså godt. 

Lever op til folkeskolekrav

Der er dog visse ting, som man skal have lært igennem de forskellige klasser, og de mål for læring bliver sat af Undervisningsministeriet. De krav lever hun op til, selvom det ikke altsammen er sat i skema. 

- Der er ikke en typisk skoledag. Jeg tager meget, hvad der dukker op. ’Hvad har vi lyst til at lave i dag?’ Det er mig, der har ansvaret, så i baghovedet ligger der altid en ’Vi skal cirka omkring det her’, for der er også nogle ydre krav. Mine børn skal også kunne leve op til de fælles mål, som undervisningsministeriet har sat, siger hjemmelæreren.

Det er en vigtig pointe for hjemmelæreren, at læringen er lystbaseret. Så dagens skema kommer an på, hvad børnene har lyst til at vide mere om. 

- I stedet for at uddele klassesæt, så tager vores undervisning udgangspunkt i, hvad det enkelte barn brænder for, for så lærer de meget mere, siger Christina Tatarczuk. 

Mens Christina Tatarczuk mener, at ethvert barn kan lære meget af hjemmeskoling, så erkender hun, at det ikke passer til alle familier. Mest på grund af forældrene. 

- Det kræver, at den voksne er indstillet på det her. For det handler også om at sætte sig selv lidt til side, og være facilitator for sine børn. Derfor tror jeg ikke, at hjemmeskoling er for alle børn, fordi alle voksne ikke er gearet til denne form for liv, siger moderen. 

Christina Tatarczuk lever af at være foredragsholder, parterapeut og sexolog, når hun ikke underviser sine børn. 

Du kan se hele interviewet med Christina Tatarczuk herunder. 

28:11
For langt de fleste børn og unge foregår deres skolegang i et klasseværelse på enten en folkeskole eller friskole. Men for nogle børn er skolelivet et helt andet. De går nemlig i skole derhjemme.