Moler-industrien på Mors slår alarm

Region Nordjylland vil spænde ben for nye udgravninger af det sjældne ler, og det kan få store konsekvenser for industrien på Mors.

2:24
Moler-industrien på Mors slår alarm. Region Nordjylland vil spænde ben for nye udgravninger af det sjældne ler

Et forslag til en råstofplan fra Region Nordjylland kan få alvorlige konsekvenser. Forslaget vil nemlig afskære Damolins moler-fabrik på Mors fra at grave moler i et stort område på den nordlige del af øen. Et areal, som hidtil har været betragtet som udgravningsområde.

- Vi er nødt til at vurdere, om produktionen så skal foregå på Mors, og om vi har tilstrækkelig tiltro til, at vi har adgang til den mængde moler, som vi skal bruge. siger Damolins økonomidirektør Bjarke Brøns.

Andre er anderledes tilfredse med udspillet fra regionen. Deriblandt Foreningen til bevarelse af Mosebjerg og Stærhøj.

- Det er en daglig glæde og en daglig værdi, og den skal vi bevare for eftertiden, siger medstifter af foreningen Jørgen Saaby

Netop hensynet til landskabet er grunden til, at et flertal i regionen ikke vil have gravet i området. Men det kan sætte en stopper for moler-produktionen på Mors, forudser en af de lokale politikere.

- På længere sigt kan de risikere at gå tør for moler, og det betyder 40-100 arbejdspladser, som vil gå tabt, siger regionsrådsmedlem og Venstremand Peter Therkildsen  fra Mors.

Forslaget til en ny råstofplan sendes i næste uge i offentlig høring i to måneder.