Møgvejr er godt vejr for kartoffelavlerne

Det er ikke alle, der er trætte af manglen på sol og sommer i juli.

Kartoffelavler
Foto: Kristian Brønsbæk

Sommervejret har ikke vist sig fra sin bedste side. I hvert fald ikke for midt- og vestjyder med hang til sol og strand. For kartoffelavlerne er historien imidlertid en anden.

- Vejret kunne set med landmændenes øjne ikke være meget bedre, siger kartoffelavler Jørn Willumsen fra Kjaergården lidt uden for Ikast.

Modsat mange sommerglade danskere, er både kartoffelafgrøder- og avlere nemlig vilde med regn og temperaturer omkring 20 grader.

Tørstige kartofler

Kartoflen er en afgrøde, som behøver en hel del mere vand end andre. Derfor er regn og vekslende vejrforhold ideelt for den populære spise. Det er noget, som kommer landmændene til gode.

- En kartoffelafgrøde fordamper 25 % mere vand end andre afgrøder. Derfor plejer vi normalt at vande med vandingsmaskiner, og det er både arbejdstungt og koster energi. Lige nu får vi tilpas meget vand til, at vandingsmaskinerne kan holde stille, og så kan man jo lidt lettere få tid til ferie, siger Claus Heiselberg, som er kartoffelavler og formand i brancheforeningen Danske Kartofler.

Dog betyder den regnfulde sommer, at der er en øget risiko for sygdommen kartoffelskimmel, som kan slå afgrøderne ihjel. Derfor sprøjter landmændene ugentligt planterne for at holde sygdommen på afstand.

Håber på god høst

En regnfuld juli måned lakker mod enden, og selvom de mange millimeter vand har været godt for afgrøderne, så håber mange landmænd nu på, at solen vender tilbage, når høsten nærmer sig.

- Vi har en stor høst foran os, og det skal vi helst have sol til. Så vi håber på tørvejr og 22 grader, siger kartoffelavler Jørn Willumsen.

Kartoffelhøsten begynder i september og fortsætter ind i oktober.