Minus-rente: Snart kan opsparing koste dyrt!

For første gang i Danmarkshistorien koster det nu penge at have penge i banken for i hvert fald erhvervskunder. Men snart kan også privatkunder komme til at betale regningen.

MinusRente_0.jpg

Renten er for første gang i Danmarkshistorien kommet under nul, og det betyder, at flere store virksomheder betaler tusindvis af kroner for at få opbevaret deres penge.

Men privatkunderne skal heller ikke føle sig sikre, for flere banker er ved at forberede sig på også at indkræve penge fra privatkunder med penge på kontoen.

Jyske Bank-kunder kan komme til at betale

Jyske Bank med hovedsæde i Silkeborg er én af mange banker, der lige nu arbejder på at lade privatkunderne betale en del af festen med den negative rente.

- Vi har rent faktisk ikke systemerne til at kunne håndtere negativ renter for private indskydere, så der arbejder vi med at få udbygget et IT-system til det, siger Ivan Stendal Hansen, der er direktør for indlandske filialer i Jyske Bank.

Men udsigten til negative renter er IKKE en populær manøvre hos bankkunderne:

- Det synes jeg ikke er så godt, det har jo altid været sådan, at hvis man havde lidt penge stående, så kunne man få lidt penge for det, siger Henrik Amby fra Holstebro.

- Vi vil da ikke betale for at have vores penge i banken vel? Det er der ingen, der vil, siger Anne Marie Thorsgaard fra Aulum.

Bankerne sender regningen videre

Forklaringen på den bizarre situation er imidlertid enkel. Bankerne sender "bare" en regning videre:

- Det er jo faktisk sådan, at det overskud vi har, det placerer vi i nationalbanken, og det skal vi betale for, altså 0,75%.  Så det koster banken penge, siger Ivan Stendal Hansen.

Flere af Jyske Banks kollegaer har allerede i et stykke tid opkrævet penge fra virksomheder med et større indestående. Heriblandt Danske Bank, Nordea og Sydbank. De to sidstnævnte fra erhvervskunder med mere end fem millioner.

 

Viborg kommune er en af de bankkunder, der allerede nu betaler for at have penge til at stå i banken.

- Det er underligt. Og det er noget nyt. Der er dage, hvor vi faktisk kan betale over 1000 kroner for at have vores penge stående i banken, siger Klaus Christiansen, der er økonomidirektør i Viborg Kommune.

Nationalbanken redder nogle

I løbet af den seneste uge har Nationalbanken ad to omgange hævet den såkaldte folioramme, altså det beløb, som bankerne må have til at stå i Nationalbanken uden at betale renter. Derfor opkræver eksempelvis Sydbank ikke længere negative renter fra deres almindelige erhvervskunder.

Men både Nordea og Danske Bank fortsætter til gengæld opkrævningerne. Og Jyske Bank dropper da heller ikke sine planer om IT-systemet, der kan opkræve negative renter fra privatkunderne.

Men kan kunderne så også forvente at få penge, hvis de skylder penge?

- Ikke lige umiddelbart, men det kan godt ske på sigt, hvis det varer ved, lyder det med et smil fra Ivan Hansen Stendal Hansen fra Jyske Bank.

 

2:45