Minkavler truer med retssag: Frygter at store vindmøller vil gøre hans dyr syge

Kim Nørgaard Mogensen frygter, at han må lukke sin farm på grund af syv nye vindmøller. Herning Kommune understreger, at alle regler er overholdt.

Minkavler Kim Nørgaard Mogensen.
Minkavler Kim Nørgaard Mogensen.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Planerne om at opføre syv nye vindmøller på 140 meter på grænsen mellem Herning og Holstebro kommuner har skabt bekymring blandt de lokale minkavlere. 

De frygter, at larmen fra møllerne vil gøre dyrene stressede, så de mistrives og begynder at bide hinanden. 

- Jeg er bekymret for, om jeg i det hele taget kan blive ved med at drive min minkfarm, siger minkavler Kim Nørgaard Mogensen fra Aulum.

Han har udsigt til at få den nærmeste mølle 150 meter fra sin farm.

Minkavlernes frygt bygger blandt andet på de erfaringer, som en af deres kollegaer har gjort sig i Vildbjerg. I 2018 besluttede Kaj Bank Olesen at lukke sin minkfarm, fordi han havde store problemer med misdannede hvalpe, og mink der angreb hinanden.

Han var ikke i tvivl om, at fire store vindmøller i nærheden af hans farm havde skylden. 

- Jeg har aldrig set misdannede fostre før, men siden vindmøllerne er kommet, har vi fundet op til 3400-3500 hvalpe, som vi bare går rundt og samler op, sagde han i december 2018 til TV MIDTVEST. 

 
 
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Byrådene i både Herning og Holstebro har givet grønt lys til de syv nye vindmøller, og formanden for byplanudvalget i Herning Kommune, Ulrik Hyldgaard (V), understreger, at alle regler er overholdt. Han peger på, at der i loven ikke findes krav om en bestemt afstand i minkfarme. 

- Når vi spørger sagkundskaben, er der intet til hinder for vores planlægning. Vi har fulgt reglerne til punkt og prikke, og med den lokale opbakning, der ellers til projektet, har vi sagt go. Vi skal have skabt noget grøn energi i Herning Kommune, siger Ulrik Hyldgaard.

Kim Nørgaard Mogensen har dog ikke planer om at give sig uden kamp. 

- Jeg er nødt til at køre en retssag. Det bliver næste skridt, hvis ikke Herning Kommune ændrer afgørelse, siger han.

1:56