Ministerium overvåger nøje dækning af muhammedtegning

Mandag delte Inger Støjberg en muhammedtegning. Udenrigsministeriet har globalt overvågningsberedskab.

20170918-192225-l-1000x666we.jpg
Foto: Scanpix / Claus Bech

I Udenrigsministeriet holdes der skarpt øje med verdens mediers dækning af Danmark, efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mandag delte en kontroversiel tegning af profeten Muhammed på Facebook.
    
Ministeriet har et særligt beredskab for medieovervågning, som det kan sætte i gang, forklarer René Dinesen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice og public diplomacy.
    
- Når sådan noget sker, er grundelementerne i Udenrigsministeriets beredskab, at vi med det samme sætter en global medieovervågning i gang.
    
- Vi holder ekstra øje både med de konventionelle og de sociale medier time for time, siger han.

I 2005 udløste det en stor udenrigspolitisk krise, da 12 tegninger af Muhammed blev trykt i Jyllands-Posten. Siden er det særlige beredskab blevet oprettet.
    
René Dinesen fortæller, at ministeriet også inddrager de danske ambassader rundt om i verden og gør dem opmærksomme på, hvad der er op og ned i den pågældende sag.
    
- Det betyder, at vores ambassader hjælper med at overvåge lokale reaktioner i udlandet og bistå med at sikre, at fakta og kontekst er kendt, så reaktioner i udlandet så vidt muligt ikke er baseret på misforståelser.
    
- Vi holder som sædvanligt nøje øje med, om danske interesser eller rejsendes sikkerhed i udlandet ser ud til at blive påvirket, siger René Dinesen.
    
Spørgsmål: Hvad sker der, hvis overvågningen viser, at der er brug for at gøre noget?
    
- Det kommer helt an på sammenhænge og hvad vinklen er. Det handler om at have alle antenner ude, siger Borgerservicechefen.

Anledningen til Støjbergs hyldest til Muhammedtegningerne var, at Skovgaard Museet i Viborg i en ny udstilling om blasfemi ikke vil vise tegningerne.
    
Onsdag aften blev Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmesider udsat for et cyberangreb, hvor siderne var lagt ned.
    
Siden har den tyrkiske gruppe Aslan Neferler Tim påtaget sig ansvaret, og sagt, at det var gengældelse for facebookopslaget.
    
René Dinesen oplyser dog, at ministeriet ikke er i stand til at be- eller afkræfte om cyberangrebet onsdag aften skyldtes Inger Støjbergs opslag med Muhammed-tegningerne.
    
Udlændinge- og Integrationsministeriet har på baggrund af en vurdering fra Center for Cybersikkerhed oplyst, at angrebet på deres hjemmeside sandsynligvis skyldtes den tyrkiske gruppe.
    
/ritzau/