Minister ville ikke garantere samme akutberedskab

Onsdag blev Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) igen og igen spurgt ind til, om hun med regeringens sundhedsreform kan garantere, at der ikke ændres på akutberedskabet. Men den garanti ville hun ikke give.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ville ikke bruge ordet 'garanti', selvom socialdemokratiet blev ved med at spørge ved onsdagens spørgetime om sundhedsreformen i folketingssalen.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ville ikke bruge ordet 'garanti', selvom socialdemokratiet blev ved med at spørge ved onsdagens spørgetime om sundhedsreformen i folketingssalen.
Foto: Folketingets TV

- Kan ministeren garantere, at paramedicinerbilen i Thisted, som borgerne i lokalområdet finder stor tryghed i at have, er fredet, ligesom ministeren har fredet det særlige akutberedskab i ministerens egen kreds på Nordals?

Sådan lød spørgsmålet fra socialdemokraten Simon Kollerup til dagens spørgetime til sundhedsministeren i folketingssalen. Og han var ikke den eneste. Det samme spørgsmål havde en række andre politikere, blot med fokus på andre steder end Thisted.

Og svaret fra Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) var hver gang det samme.

- Regeringen forventer, at de placerede beredskaber ikke flyttes i de kommende år, så der ikke sker forringelser af dækningen. Regeringen har altså ikke nogle planer om at nedlægge eller flytte akutberedskabet i Thisted, svarede hun i salen og uddybede: 

- Akutområdet er en central del af regeringens udspil til sundhedsreform. Det er et område, hvor vi ikke synes regionerne har leveret godt nok og et område, hvor vi ser store geografiske forskelle både i responstider men også i forhold til, hvordan vi kan sikre et endnu mere fintmasket akutberedskab, end det vi har i dag.

Ville have ministeren til at give garanti

Simon Kollerup var dog ikke tilfreds med ministerens svar. Han ville have en garanti med henvisning til en udtalelse, ministeren gav, da hun besøgte akutberedskabet på Nordals, hvor Ellen Trane Nørby selv er opstillet.

- Vi har en dækning, som vi er trygge ved og glade for i Thisted lige nu. Jeg er bekymret, hvis man flytter den her beslutningskraft over til nogle, der ikke er politisk valgte og som sidder langt væk fra Thy, og kigger på om den her bil kan svare sig, og at vi risikerer at miste den, sagde han som svar til ministeren og fortsatte:

- Det er derfor jeg beder om i dag, at ministeren kan give den samme garanti til borgerne i Thy, som hun gav til borgerne på Nordals. At selvfølgelig garanterer regeringen, at paramediciner-bilen bliver i Thisted, lød det fra Simon Kollerup.

Sundhedsministeren ville dog ikke bruge ordet garantere.

- Jeg har svaret fuldstændig det samme til hr. Benny Engelbrecht, der har spurgt omkring nødbehandlerbilen på Nordals, som jeg har svaret til spørgerens kollegaer omkring den akutlægebil, der er i Lemvig og i Hjørring. Regeringens sundhedsreform forudsætter, at der ikke sker ændringer og flytninger, så der ikke sker forringelser i akutberedskabet. Og når jeg ikke kan sige, hvad der sker lige om lidt, så er det jo fordi regionerne flere gange har forringet akutberedskabet, også i Nordjylland, og vores reform den træder først i kræft i 2021, sagde Ellen Trane Nørby.

Men dette svar afholdte ikke Simon Kollerup fra at spørge endnu engang:

- Kan ministeren garantere, at den her paramedicinerbil den bliver i Thisted - ja eller nej?

Og svaret forblev det samme:

- Jeg kan svare det samme, som jeg svaret i alle andre sammenhænge. Regeringen forudsætter, at der ikke sker flytninger af de akutberedskaber, som vi kender i dag. Vi kan bare ikke garantere, at regionsrådsformand i Nordjylland Ulla Astman ikke laver forringelser inden 2021, hvor vi tager over, sagde sundhedsministeren og uddybede sundhedsreformen:

- Det er grundlaget for sundhedsreformen, at der ikke skal ske forringelser. Det er, at der skal ske forbedringer. Derfor afsætter vi også penge til at indsætte 10-15 ekstra akutlægeambulancer og akutbiler landet over, lød svaret fra ministeren.