Minister vil rangordne kommuner efter jobindsats

Kommunernes jobindsats skal måles op imod hinanden, mener beskæftigelsesministeren.

Troels Lund Poulsen vil rangere danske kommuner.
Troels Lund Poulsen vil rangere danske kommuner.
Foto: Scanpix / Jens Nørgaard Larsen

Landets kommuner skal rangordnes efter, hvor gode de er til at få borgere flyttet fra offentlig forsørgelse til job.
    
Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
    
I det nye år vil han præsentere en såkaldt benchmark af kommunerne. Her vil de blive ranglistet, efter hvor effektive de er inden for ydelsesområderne kontanthjælp, førtidspension, dagpenge og sygedagpenge.
    
Det skriver avisen Danmark.
    
Modellen kender man fra folkeskoleområdet, hvor de enkelte skoler igennem flere år er blevet målt og rangordnet efter blandt andet karaktergennemsnit og elevtrivsel.
    
Troels Lund Poulsen oplyser til avisen, at han vil sanktionere de kommuner, som klarer sig dårligt over længere tid. Hvilke sanktioner, det kan være, vil ministeren endnu ikke løfte sløret for.
    
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udfordrede i sin tale til Folketingets åbning det kommunale selvstyre og sagde, at det kan blive nødvendigt at målrette lovgivning for bestemte områder, kommuner eller institutioner, hvor det går mindre godt, i stedet for at lovgive bredt, så det rammer alle. Er du ude i den samme tænkning her?
    
- Ja, jeg er ude i den fuldstændig samme tænkning. Vi kan ikke sidde og se på, at borgere enkelte steder bliver glemt eller svigtet.
    
Ifølge ministeren er initiativet ikke en straffeaktion. Det skal give bedre viden, siger han og opfordrer til, at der oprettes et rejsehold.
    
- Gerne med medarbejdere fra kommuner, som har evnet at løfte beskæftigelsesområdet. Hverdagens helte, der har gode erfaringer, og som kan vejlede deres kolleger i udfordrede kommuner, siger Troels Lund Poulsen.
    
Ministeren oplyser, at talmaterialet skal tage højde for de forskellige sociale faktorer rundt om i landet.
    
- Sådan så Lolland ikke ender på sidstepladsen hver gang, siger han til avisen Danmark
    
Landets kommuner hilser initiativet velkommen.
    
Det vil give god mulighed for at lære at hinanden, mener Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg Kommune og formand for Arbejdmarkeds- og Erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening.
    
Helle Linnet, social- og arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune og formand for landets socialchefer, er heller ikke bekymret for udsigten til en ministeriel karaktergivning.
    
Ministeren betræder ikke uberørt jord, mener hun.
    
- Vi har ekstremt meget datamateriale, og vi bruger det allerede til at måle vores indsats, siger Helle Linnet til avisen Danmark.
    
/ritzau/