Minister vil have flere mænd

Der mangler mænd i børnehaver og vuggestuer. Ny kampagne skal lokke flere til.

Der er alt for få pædagoger som Gert Dirksen, mener Ellen Trane Nørby.
Der er alt for få pædagoger som Gert Dirksen, mener Ellen Trane Nørby.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Gert Dirksen er pædagog i Midtbyens Børnehus i Holstebro og han er den eneste uddannede pædagog i børnehaven.

Men nu skal der være flere af hans slags, mener Ellen Trane Nørby. Så nu igangsætter ministeren en ny hvervekampagne, der skal give flere mænd i daginstitutionerne.

- Vi har et problem med at rekrutere mandlige pædagoger. Vi ved også forældrene efterspørger, at der er en bedre kønssammensætning i daginstitutionerne. Derfor sætter vi ekstra fokus på det, siger Ellen Trane Nørby (V), der er Minister for børn, undervisning og ligestilling.

Kun syv ud af 100 børnehavepædagoger er mænd. Og i vuggestuerne er det færre end tre ud af 100, der er mænd. Og det er alt for lidt, mener Gert Dirksen.

- Jeg kan kun sige, at der erså meget faglighed i det her område, så der er masser at gå i krig med. Og så er det et taknemmeligt job. Ungerne er glade hver dag, man kommer. Der er ikke noget som helst, de er bare på, forklarer pædagog Gert Dirksen. 

Og at der mangler mandlige pædagoger skyldes i følge Ellen Trane Nørby flere ting.

- Jeg tror både, at de skrækkelige sager vi har haft med pædofili og også beskyldninger på det - de særregler vi ser nogle steder - det er med til at skræmme nogle væk. Og så tror jeg også, at man må sige, at det også er forbundet med hele den her diskussion om det er prestigefyldt nok at være pædagog, får man anerkendelse nok for det arbejde, man laver. Og det er også noget af det, vi gerne vil sætte fokus på, forklarer ministeren.

Som en del af den nye kampagne for at lokke flere mænd til bliver der arrangeret en række seminarer på pædagoguddannelserne. I dag tirsdag begyndte det første i Viborg. Og også her var der mødt flest kvinder op.

- Vi har været vandt til i mange år, at have den her kønsfordeling, så det er ikke nyt for os. Men vi synes, det er vigtigt, at noget af den talentmasse der er blandt mændene også kommer dagtilbudene til gavn, siger Peter Møller Petersen,
Uddannelseschef på pædagoguddannelsen, VIA.