Minister vil gribe hurtigt ind over for varmeselskaber

Fjernvarmeselskaber skal ikke kunne hive millioner ind fra kunder, så de kan gå til kommuner, siger minister.

Fjernvarme

Energiminister Lars Christian Lilleholt vil hurtigst muligt samle Folketingets partier efter påskeferien for at se på, om man kan stoppe fjernvarmeselskabernes kommende ekstraopkrævninger af milliarder hos borgerne.

Det fortæller han, efter at Jyllands-Postens Erhvervsredaktion har afdækket, hvordan en ny afgørelse fra Energitilsynet åbner for, at fjernvarmeselskaber kan sende yderligere ekstraregninger til kunderne.

Tidligere har ministeren opfordret selskaberne til ikke at udnytte den mulighed, Energitilsynet har åbnet. Blot et ud af 57 selskaber har dog valgt at følge den anbefaling.

Avisen kan samtidig fortælle, at de penge, der kommer ind med den nye praksis, skal beskattes. Det giver en helt ny regning på 1,9 milliarder kroner, som fjernvarmekunderne også skal betale.

- Jeg arbejder sammen med de andre partier for at få ryddet op i dette her. Vi mødes hurtigst muligt efter påske, og der vil jeg arbejde meget, meget hårdt på, at vi sætter en stopper for dette her. Selskaberne skal ikke kunne få forrentet deres historiske indskudskapital og dermed bruge den på andet end fjernvarme, siger ministeren.

Fornemmer enighed i Folketinget   

Sagen går kort sagt ud på, at fjernvarmeselskaberne må tage penge for den kapital, der er er skudt ind i dem. Renter af de penge kan ifølge de nye regler så trækkes ud af selskabet.

Det har ellers været sådan, at fjernvarmeselskaber ikke har måttet bruges som pengemaskiner. Alt overskud skulle investeres tilbage i selskaberne, så pengene kom kunderne til gode.

 - Fjernvarmeforbrugerne kan ikke bare vælge en anden leverandør, og så synes vi ikke, det er rimeligt, at eksempelvis kommuner kan trække penge ud af selskaberne og bruge dem på alt muligt andet, siger Lars Christian Lilleholt.

Han fornemmer, at der er bred enighed i Folketinget om at forsøge at stoppe den nye praksis. Det skal dog gøres på en måde, så det stemmer med loven. Det er det, der skal arbejdes på efter påske.

/ritzau/