Minister vil erstatte brovagter med computer

I mange år har brovagterne været en fast del af livet i og omkring Limfjorden. Nu vil transportministeren erstatte brovagterne med en computer.

I 23 år har Tage Mailund åbnet og lukket Vildsundbroen når skibe skulle passere. Nu har han udsigt til at blive erstattet af en computerstyret sensor i København.

- Vi skal have en mand i København, der kan styre alt, der kan lukkes op og ned i Danmark, siger Tage Mailund, der er brovagt på Vildsundbroen.

- Det kræver bare, at man har en mere moderne bro end én fra 1939, der skal have smørelse hver dag, siger brovagten.

I første omgang er planen, at brovagterne på Vildsundbroen og broen over Aggersund skal erstattes af an computer. Det sker i følge regeringspartiet venstre for at give bedre service i lokalområdet.

quoteNår broen ikke er nede, og der holder en brandbil her, så tror jeg det brænder i Thy, hvis det er den vej det kommer fra.

Tage Mailund, brovagt, Vildsundbroen

- For mig at se, så drejer det sig om, at vi bruger teknologien til at sikre bedre service til Thy- og Morsingboerne ved at have en døgnovervåget bro, som kan betjenes 24 timer i døgnet året rundt. Det giver sådan set bedre service fremad, end vi har i dag, siger Torsten Schack Pedersen, medlem af Transportudvalget for Venstre og valgt i Thy.

Brovagten frygter en computerstyret bro vil få store konsekvenser, hvis for eksempel ambulancer eller brandbiler skal over broen.

Se indslag om brovagterne herunder. 

 

- Når broen ikke er nede, og der holder en brandbil her, så tror jeg det brænder i Thy, hvis det er den vej det kommer fra, siger brovagt Tage Mailund.

Heller ikke Morsø venstreborgmester er glad for udsigten til at der ikke skal være personale på brovagten.

- Vi har behov for den personlige service. Der er nogle ting man ikke kan klare per fjernbetjening. Og hvis man har et ønske om at teste det her, så  synes jeg man skulle starte i København.

Brovagten på Vildsundbroen havde i dag inviteret socialdemokraten Simon Kollerup, så han ved selvsyn kunne se, hvilket arbejde brovagten udfører.

- Jeg synes, vejdirektoratet skulle have gjort sig umage og komme ud og kravle ned blandt tandhjul og kravle ned og opleve, hvad det er det betyder, når man har en lokal mand til stede, som kan håndtere når broen ikke lige klapper helt i bund eller når der er en trafiksituation, som man ikke havde regnet med. Det tror jeg altså ikke en medarbejder kan sidde og se på en computerskærm i København, siger Simon Kollerup, der er valgt til folketinget for socialdemokraterne i Thy. 

 

Brovagten på Oddesundbroen skal efter planen blive, da broen er ejer af Banedanmark. Broen i Virksund ser heller ikke ud til at blive berørt.