Minister sender økonomisk hjælp til fyrede Cheminova-ansatte

Der er hjælp på vej, så de fyrede Cheminova-medarbejdere kan blive opkvalificeret i deres jagt på et nyt job.

FMC Rønland, det tidligere Cheminova, fyrer 50 medarbejdere for at nedbringe driftsomkostningerne på fabrikken. Foto: Anders Davidsen

Der er ingen tvivl om, at denne fyringsrunde kan få stor betydning for lokalområdet.

Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen

Beskæftigelsesministeren har besluttet at sende økonomisk hjælp til Lemvig Kommune, der i den kommende tid skal forsøge at finde nye arbejdspladser til 35 af de 39 fyrede medarbejdere hos FMC – bedre kendt som Cheminova.

I alt sender ministeren 540.000 kr. afsted til jobcentret i Lemvig. Pengene kommer fra den såkaldte varslingspulje.

- Der er ingen tvivl om, at denne fyringsrunde kan få stor betydning for lokalområdet. Det er afgørende, at vi sætter ind med en tidlig indsats, og med midlerne er det min forhåbning, at de afskedigede medarbejdere hurtigst muligt bliver hjulpet videre og finder et nyt arbejde.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen.

Gør en undtagelse for at hjælpe i Lemvig

Egentlig er fyringsrunden på FMC for lille til, at der kan tages penge fra varslingspuljen. Ifølge reglerne skal mindst 50 procent af medarbejdergruppen fyres, førend kommunerne kan søge om økonomisk hjælp til at få de fyrede medarbejdere ud på arbejdsmarkedet igen.

Men i dette tilfælde har ministeren altså valgt at give dispensation.

- Jeg kan forstå, at de fleste af de fyrede medarbejdere er ufaglærte, og at udsigterne til lignende stillinger i området er dårlige. Derfor er der et ekstraordinært behov for, at der bliver sat en indsats i værk, så de kan få kompetencer inden for områder, hvor der mangler arbejdskraft, forklarer han i pressemeddelelsen.

35 af de varslede bor i Lemvig Kommune, og ifølge Beskæftigelsesministeriets oplysninger betyder det, at antallet af ledige i Lemvig Kommune vil stige med 25 procent. 

00:45

Indslag fra 18. juni 2018: FMC på Rønland meddelte sine medarbejdere, at 50 ansatte skulle afskedes. Det blev dog senere forhandlet ned til 39.

Luk video

En kærkommen hjælp

I Lemvig er de glade for den økonomiske håndsrækning, der nu er på vej fra ministeriet.

- De her medarbejdere er højt specialisere i det job, de har siddet i på Cheminova. Det har krævet særlige kompetencer, men de kompetencer kan sandsynligvis ikke bruges så mange andre steder, så det er vigtigt, at de kan komme i gang med en opkvalificering.

Det siger Kenneth Bro fra Socialdemokratiet, der er formand for kommunens Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalg, til TV MIDTVEST. 

Læs også Cheminova fyrer 50 medarbejdere

Nogle vil måske kunne afhjælpe på fx børnepasningsområdet, mens andre måske kan hjælpe i ældresektoren, slår han fast. Men udvalgsformanden er optimistisk og tror på, at der kan findes en plads til de afskedigede FCM-medarbejdere.

- Vi har meget få ledige i Lemvig Kommune. Det betyder, at det bør kunne være muligt at finde et job. Men en opkvalificering vil der altid være behov for. Nogle smutter måske direkte videre til et nyt job, mens andre vil få brug for hjælp, slutter Kenneth Bro.

Den økonomiske hjælp henter ministeriet i to forskellige puljer. 400.000 kr. kommer fra den ordinære varslingspulje i opsigelsesperioden, og 140.000 kr. kommer fra den supplerende varslingspulje til indsats efter opsigelsen.

De i alt 540.000 kr. vil primært blive brugt på opkvalificeringsforløb inden for bygge og anlæg, industriel produktion samt transport og logistik.