Minister om høfde 42: Ikke vores opgave

Der er en klar ansvarsfordeling - regionen skal betale, sagde Kirsten Brosbøl, da hun besøgte giftdepotet Harboøre Tange.

141114KirstenBrosbeol.jpg

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) medbragte ikke en stor pose penge til at betale for oprensningen, da hun fredag besøgte det gamle giftdepot ved høfde 42 på Harboøre Tange.

Tværtimod understregede hun, at det er regionens opgave at rydde op - ikke statens.

- Der er en meget klar ansvarsfordeling. Det er regionerne, der står for at skulle prioritere mellem de forskellige jordforurenings-opgaver. Jeg er bevidst om, at det her er en meget stor opgave, der ligger hos Region Midtjylland, men vi afsætter hvert eneste år over 400 millioner kroner fra statens side til jordforurenings-opgaverne, sagde Kirsten Brosbøl til TV MIDTVEST.

- Ingen umiddelbar risiko for udsivning

De lokale på Harboøre Tange havde ellers håbet på, at der blev afsat penge til opgaven på den nye finanslov, der blev præsenteret torsdag.

Aarhus Universitets Forskningsfond, der er storaktionær i Cheminova, meddelte for nylig, at den er indstillet på at betale en del af regningen - og dermed var der lagt op til, at staten, regionen og universitetet kunne dele opgaven mellem sig.

Men regeringen ville altså ikke betale - og dermed er oprensningen endnu engang udskudt.

- Staten har jo selv bidraget til forureningen. Har I så ikke et ansvar for også at rydde op?

- Derfor var staten i 2006 også med til sikre sammen med det daværende Ringkjøbing Amt, at man fik indkapslet forureningen. Og det jeg lytter mig til i dag fra regionens eksperter, er, at det er en forsvarlig indkapsling, og at der ikke er nogen umiddelbar risiko for, at forureningen siver ud, sagde ministeren.

Formanden for det midtjyske regionsråd, Bent Hansen (A), vil nu have et møde med ministeren om sagen.

Kirsten Brosbøl forklarer i dette interview, hvorfor staten ikke vil betale direkte til oprensningen på høfde 42.

2:20

Se reportage fra ministerens besøg her:

2:18
Miljøminister Kirsten Brosbøl besøgte i dag Høfde 42 for at se nærmere på det forurenede område ved vestkysten.