Minister lover borgermøder om omstridte elmaster

Lars Chr. Lilleholt vil have udenlandske eksperter til at undersøge, om højspændingsledningerne kan graves ned.

Energinet mener, at det kun i begrænset omfang er muligt at grave ledningerne ned (arkiv).
Energinet mener, at det kun i begrænset omfang er muligt at grave ledningerne ned (arkiv).
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) vil i august deltage i to borgermøder i Vestjylland om de højspændingsledninger, der skal gå fra Holstebro til den dansk-tyske grænse.

Det oplyser ministeren efter, at han torsdag diskuterede sagen med en række sydvestjyske borgmestre.

Energinet har lagt op til, at de nye 400 kV højspændingsledninger skal føres ned gennem Jylland på store master, men det har medført stribevis af protester fra kommunerne og de borgere, der har udsigt til at blive naboer til luftledningerne. De kræver, at ledningerne i stedet bliver gravet ned i jorden.

Energinet vurderer ifølge en pressemeddelelse fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, at det kun i begrænset omfang er muligt at grave strømforsyningen ned. Det har fået Lars Christian Lilleholt til at bede om en uvildig undersøgelse af sagen.

- Det er vigtigt at slå fast, at Energinet i sin redegørelse skal have fokus på, hvilke tekniske løsninger der er, og vi skal have udenlandske eksperter til at se det efter i sømmene, så vi får manet al tvivl i jorden om, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan. Det er det, jeg har aftalt med borgmestrene, lyder det fra ministeren.